Kultura

Otočni fotografi Zadarske županije

Na otvorenom moru, dizanje mreže, dodir sunca

Na otvorenom moru, dizanje mreže, dodir sunca
Maja Dešpoja

U glavnom holu Gradske knjižnice u Zadru 16. studenoga održan je prikaz fotografija 14. izložbe fotografije Otočni fotografi Zadarske županije.

Svoje recentne radove priredili su i obradili za prikaz 21 autor: Bačić Živko, Balabanić Zrinka, Bilosnić Pablo, Bilosnić Tomislav Marijan, Blagdan Zdravko, Dešpoja Maja, Govorčin Ivo, Ivanov Tomislav, Jaša Ante, Kasal, Božidar, Kolenc Ivana, Kurtin Barbara, Longin Marko, Mašina Milena, Mavar Ratko, Mavra Hrvoje, Panović Silvio, Rokov Tina, Stanin Julijan, Šangulin Robbie, i Rogošić Dina.

U proslovu o ovogodišnjoj izložbi kaže se da su autori  prikazali radove s velikom raznolikošću motiva.

Motivi izloženih djela počinju s detaljima iz okružja ljudi, a malo vidimo ljetnih motiva, kupanje, ljetnih radosti, a više vidimo motive morskog krajolika i brodova u vrlo raznolikim okružjima neba i mora. Autor Robbie Šangulin na fotografijama „Prva jutarnja zraka“, „Jabuka“ i „Vez jedra“ prikazao je brodicu na pučini uz maleni otok Jabuka te vještinu i teškoću plovidbe i upravljanja jedrima na vjetru i otvorenoj pučini. Barbara Kurtin na slici „Usamljen“ prikazuje brod smješten u likovnom zlatnom rezu ispred kojeg je otvorena pučina mora, a sliku čini zanimljivom ugođaj mirnoće svjetlo plave i ružičaste boje na nebu i moru.

Pablo Bilosnić pokazao je izuzetnu kreativnost prikazujući vezu između broda i pučine mora, a kreativni smisao i fotografsku preciznost za detalj vidljiv je u njegovom prikazu velikih sidra, ankora, na provi prekooceanskog broda niz koje se cijedi more, kojim prizorom sugerira isplovljenje broda. Maja Dešpoja poigrala se dodirom ruke i kugle sunca, te stvorila zanimljivu kreaciju melankolije u suton na Zadarskoj rivi. Milena Mašina prikazuje nam zanimljive detalje dodira dijelova broda i mora. Ivo Govorčin i Živko Bačić prikazuje nam tradicijsko graditeljstvo otočnih dvora od kojih su poneka napuštena, pa fotografije bude u nama višeslojno razmišljanje. Tina Rokov na fotografijama podmorja prikazuje začudni svijet ispod površine mora. Na jednoj fotografiji otvori nam vidik iz podmorja u kojem je potonuli brod, a njegov dio izviruje prema dijelu obale, pa prikaz čini cijelu priču o brodu i moru. Hrvoje Mavra prikazuje nam fotografije ribara i mreža tunara.

Prizori su gotovo lirski široki horizonti mora i dijagonale velikih mreža skladno su prikazane. Mirnoća velikih riba ispod površine, zanimljiv je prizor, a drama velikog posla tek slijedi koji gledatelj mora zamisliti.

Svi autori nastojali su prikazati svoja najnovija i najbolja djela, pa je došla do izražaja raznolikost motiva brodova, valova mora, ljudi, arhitektura, detalji i otočni ambijent kamena i raslinja.

Posjetitelji izložbe tijekom radnog vremena Gradske knjižnice Zadar vidjeti će slike s prizorima Zadarske županije i ljudima u raznolikosti životnih okružja i prirodnih ljepota.

 

 


Reci što misliš!