Kultura

suradnja je sve

Nezavisna kultura uz pomoć Grada pod ''krovom'', ali uz smjernice

Nezavisna kultura uz pomoć Grada pod ''krovom'', ali uz smjernice

U sklopu programa proslave Dana grada Zadra 17. listopada 2020. predstavljene su se smjernice za uspostavu sudioničkog upravljanja tzv. Centrom za mlade, koji je proširio naziv na Centar za suvremenu kulturu, umjetnost i mlade.

Centar će ''udomiti'' udruge u zgradi na kojoj se trenutno izvode radovi vrijedni 25,6 milijuna kuna. Očekuje se da bi već na jesen 2021. Centar mogao zaživjeti. 

Smjernice su izrađene u sklopu Projekta ZadrugArt, a predstavili su ih u atriju Gradske knjižnice Zadar Ana Žuvela, Željka Tonković i Krešimir Krolo.

Stara derutna vojna zgrada polako poprima neke nove obrise. Izvode se krovoporivački radovi, stolarija, a potom slijedi i uređenje interijera. Projekt provodi Ured za EU fondove Grada Zadra u suradnji s Uredom za kulturu i šport. 

Oko platforme ZadrugArt razvija se suradnja predstavnika nezavisno kulturne scene grada Zadra što će uz spomenute Smjernice dovesti i do modela sudioničkog upravljanja budućeg Centra. 

Zaključci o novom nazivu te temeljnim smjernicama dokumenta proizašle su iz
rasprava, opsežno provedenog kvalitativnog istraživanja u kojem je sudjelovala 61 osoba iz 56 različitih udruga i organizacija, te iz rezultata anketnog istraživanja u kojem je sudjelovalo preko 2000 ispitanika – učenika i učenica srednjih škola na području grada Zadra, studenata i studentica Sveučilišta u Zadru te mladih Zadrana i Zadranki.

Napokon se radi na jačanju kapaciteta nezavisne kulturne scene, te će uz ove Smjernice zaživjeti i neophodna suradnja civilnog i javnog sektora u vremenu u kojem je sve manje povjerenja u instiitucije. Sudioničko upravljanje u kulturi bit će, nadamo se, pozitivan primjer koji ilustrira suprotno.


Reci što misliš!