Kultura

Od oka k srcu - Biljezi sjećanja

U Klovićevim dvorima otvara se izložba fotografija Miljenka Domjana

U Klovićevim dvorima otvara se izložba fotografija Miljenka Domjana

Galerija Klovićevi dvori trebala je ovih dana otvoriti izložbu fotografija Miljenka Domijana "Od oka k srcu - Biljezi sjećanja" i ona je već postavljena, no zbog novonastale situacije zasad se dijelom može pogledati samo u video najavi na stranicama galerije.

Na izložbi se predstavlja nekoliko fotoserijala autora konzervatora i fotografa koji je za svoj rad nagrađen brojnim nagradama i priznanjima.

Radio je na zaštiti i obnovi hrvatske kulturne baštine, bio ravnatelj Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Zadru, glavni konzervator Republike Hrvatske, pomoćnik ministra kulture za zaštitu kulturne baštine i predsjednika Nacionalne komisije ICOMOS-a.

"Domijan za sebe govori kako je konzervator vokacijom, a fotograf potrebom duše, no fotografije ne stvara samo za svoju dušu, već se samostalnim izložbama trudi približiti ljepotu europske i hrvatske kulturne baštine svima zainteresiranima", ističe se u najavi izložbe.

Po riječima autora predgovora Josipa Belamarića, fotoserijali predstavljaju svojevrsnu autobiografiju tog "izvanserijskog kulturnog pregaoca koji je čitav život proveo na putu otvorenih očiju i duha".

"Snimajući pojedine spomenike ili pejzaže načinio je u nizu slučajeva njihove prave studije koje ih karakteriziraju možda prodornije od tolikih ispisanih stranica", ustvrdio je.

Belamarić smatra kako sve te fotografije nose njegov izrazito emotivno orkestriran osobni stav,  pružaju estetski i duhovni užitak, ali i aktualne povijesne pouke.

Iz Klovićevih dvora najavljuju da će cijela izložba, kojoj je kustosica Valentina Galović, biti otvorena čim to okolnosti dopuste.

Izložba će objediniti njegova dosadašnja ostvarenja, ranije izlagane cikluse fotografija Anima et Corpus, Bukovačka priča – fotozapisi iz 1974. godine, Terra Toscana, Mare Morlacco , Pariški zapisi i flanerije, Kraške ljepotice Zadarske županije te fotografije iz ciklusa Lubenice za dušu.

Bit će tu i još neizlagan ciklus fotografija Armenia Sacra te fotografije i crteže iz nedavno objavljene monografije Dvije obale.


Reci što misliš!