Kultura

utorak, 18. veljače

Ne propustite autorski koncert Zorana Šćekića "Just music" u izvedbi pijanistice Ane Žgur

Ne propustite autorski koncert Zorana Šćekića

U utorak, 18. veljače s početkom u 20:00 sati, u Koncertnoj dvorani braće Bersa u Kneževoj palači, održat će se autorski koncert Zorana Šćekića Just music u izvedbi pijanistice Ane Žgur.

Ulaznice po cijeni od 50 kn potražite u prodaji tri dana prije koncerta ili online na Ulaznice.hr

Koncert će predstaviti kompozicije bazirane na netemperiranoj mikrotonalnoj harmoniji klavira ugođenog u prirodnoj intonaciji. Drugim riječima, Just music približava klavir kakvog još nismo čuli, naglašavajući ljepotu njegovih tonova i harmonijskih odnosa na delikatan i čudesan način.

Mikrotonalna glazba nije stilski pravac nego sustav intonacije i ugađanja instrumenta, i podrazumijeva svu glazbu čiji sustav intonacije nije temeljen na jednoliko temperiranoj podjeli oktave na 12 tonova. Po ovakvoj definiciji sva je glazba do unazad stoljeće i pol bila mikrotonalna. Također, sva etno glazba mikrotonalna je ako se izvodi na izvornim instrumentima.

Šćekićeve klavirske minijature podsjetit će nas na Erika Satieja, filmsku glazbu i minimalizam, a za svoj je rad dobio i prestižne međunarodne pohvale. Tako je Grammyjem nagrađeni gitarist John Schneider uvrstio “Just music” među najbolja CD izdanja 2015. godine u prestižnom društvu imena kao što su Harry Partch, Brad Mehldau i Wynton Marsalis, dok je veliki jazz gitarist Pat Martino izjavio kako nam Šćekićeva glazba „pomaže da otključamo vrata i kročimo u šire krajolike“.


Reci što misliš!