Kultura

gostuje splitski HNK

Otvaranje kazališne sezone uz hit-predstavu "Ol´ smo za jedan dan"

Otvaranje kazališne sezone uz hit-predstavu

Predstava će se odigrati 18. listopada u HNK Zadar s početkom u 20 sati

Nakon brojnih uprizorenja Uvodićevih tekstova (kazališnih, televizijskih i radijskih) čija je literarna ostavština neiscrpno inspirirala mnoge, splitski je teatar u godini 2018., kada se spaja 140. obljetnica rođenja i 70. godišnjica smrti Marka Uvodića, odlučio još jednom posegnuti za njegovim tekstovima, za duhom i mentalitetom jednog svijeta kojeg više nema.

Kroz 11 Uvodićevih novela u formi pripovjedanja priča, svaka s radnjom za sebe,redatelj živopisno dočarava Split u doba kojeg se svi sjećaju s toplinom. To je vrijeme "starega Splita, čakavštine, okrutnog težačkog života, mižerje i siromaja, ali istovremeno i vrijeme puno duha, humora, redikula i originalnih splitskih batudi."

Uvodićevi likovi nisu ni fini ni šarmantni; brbljavi susjedi, "kultura virkanja" u tuđe kuće, opća melankolija i provokacije žive još i danas u dalmatinskim sredinama. Tuga i nesreća isprepliću se sa smijehom, ruganjima i "kontreštavanjem" na mediteranski topao način. 

Predstava će se odigrati 18. listopada u HNK Zadar.

Režija: Trpimir Jukić
Suradnik režije: Goran Golovko
Glazba: Nela Bujas Luketić
Kostimografija: Mladen Radovniković
Autor stihova: Trpimir Jurkić
Oblikovanje svjetla: Srđan Barbarić
Oblikovanje tona: Željko Mravak

Igraju: Arijana Čulina, Nenad Srdelić, Snježana Sinovčić Šiškov, Petra Kovačić Pavlina, Stipe Radoja, Monika Vuco, Trpimir Jurkić, Domagoj Mijić.


Reci što misliš!