Kultura

Povodom 200. obljetnice rođenja filozofa

U austrijskoj prijestolnici otvara se izložba posvećena Marxu

U austrijskoj prijestolnici otvara se izložba posvećena Marxu

Povodom 200. obljetnice rođenja slavnog njemačkog filozofa i teoretičara Karla Marxa (5. 5. 1818. –14. 3. 1883.) u glavnom se gradu Austrije 12. travnja 2018. godine u zgradi Karl-Marx-Hof otvara izložba pod nazivom „Karl Marx u Beču“.

Izložba je koncipirana tako da u prvi plan stavlja pojedinačne postaje Marxova boravka u austrijskoj prijestolnici.

U kolovozu 1848. godine Karl Marx je naime na samo nekoliko dana doputovao u Beč da sagleda situaciju na licu mjesta. Tom se prilikom susreo s predstavnicima revolucionarnog pokreta i održao tri predavanja, između ostalog i ono pod nazivom „Najamni rad i kapital“. To je ujedno bio i jedini njegov posjet glavnom austrijskom gradu.

Početkom 60-ih godina 19. stoljeća godine Marx je u londonskom egzilu radio kao korespondent građansko-liberalnih austrijskih dnevnih novina „Die Presse“ i svojim pisanjem raspirivao konflikt između „Umjerenih“ i „Radikala“ unutar austrijskog radničkog pokreta.

I u vrijeme tzv. Crvenog Beča (1918.-1934.), kada je Socijaldemokratska radnička partija osvojila apsolutnu većinu u pokrajinskom i gradskom parlamentu, Karl Marx je bio sveprisutan, a povodom dana njegove smrti Socijaldemokratska radnička partija i danas redovito organizira prigodne proslave. Izložba u Kral-Marx-Hofu ostaje otvorena do 20. prosinca 2018. godine.


Reci što misliš!