Kultura

Bečki Kunstforum objavio izložbeni program

Man Ray kao univerzalni umjetnik

Man Ray kao univerzalni umjetnik

Bečki Kunstforum objavio je svoj izložbeni program za 2017. i 2018. godinu. Pored izložbi posvećeni Georgiji O'Keeffe, Jamesu Wellingu i Gerhardu Rühmu za 2018. godinu najavljena je i izložba koja predstavlja američkog umjetnika Mana Raya u nesvakidašnjem svjetlu

Poznati američki umjetnik Man Ray, koji je rođen 1890. godine pod građanskim imenom Emmanuel Radnitzky, u svijetu je prvenstveno poznat kao fotograf. Slavu je stekao 1920-ih svojim umjetničkim foto-portretima i svojim rayografijama koje su nastale bez upotrebe fotoaparata.

No, opus ovog umjetnika puno je slojevitiji. Man Ray se tijekom svog života okušao u ogromnom broju umjetničkih medija i tehnika, između ostalog u slikarstvu, književnosti, kiparstvu, dizajnu, filmskoj umjetnosti itd.

I dok su njegove fotografije neizostavan dio bilo koje svjetske izložbe o dadaizmu i nadrealizmu, o njemu kao univerzalnom umjetniku jako se malo zna. A upravo je to ono što bečki Kunstforum svojom izložbom želi promijeniti. Izložba je posvećena takoreći cjelokupnom Manu Rayu i temama koje su ga zaokupljale čitav život tj. blizini i distanci između ženske i muške tjelesnosti i kreativnosti te njihovom prikazivanju unutar umjetničkog djela.

Izložba će obuhvatiti 150 radova prikupljenih diljem svijeta, počevši od slika, fotografija, skulptura, kolaža sve do eksperimentalnih filmova.


Reci što misliš!