Kultura

pripovjetka vladimira nazora

Premijera predstave "Voda" u izvedbi Hrvatske drame i Baleta riječkoga HNK

Premijera predstave

Predstava "Voda" po istoimenoj pripovjetci Vladmira Nazora, u izvedbi članova dvaju ansambala riječkoga HNK, Hrvatske drame i Baleta, izvedena je premijerno u režiji Matije Ferlina u HNK Ivana pl. Zajca u subotu, 17. ožujka.

Predstava je prvenstveno namijenjena djeci i mladima, u sklopu projekta Riječkoga kazališta mladih "Kamov" riječkoga HNK, ali slojevitost teksta otvara predstavu i starijim gledateljima. Pripovjetku "Voda" dramaturški je obradio Goran Ferčec. U njoj se govorio o posljedicama dugotrajne suše na malu seosku otočnu zajednicu, animalnim porivima koje izvlači iz ljudi, očaju i nadi. Seljani očekuju dolazak broda sa spasonosnim vodom, a nakon što upropaste mogućnost opskrbe tom vodom, nailazi pogibeljna oluja koja donese i previše vode te tuču.

Na drugoj razini priče je priprema malog Vlade za odlazak na školovanje u Split te oproštaj s roditeljima. U nekim elementima Vlado, kojeg glumi Jelena Lopatić, predstavlja samog autora Vladimira Nazora, u njegovim zadnjim danima djetinjstva u Bobovišćima na Braču.  

Na sceni se, uz Lopatić, zajedno pojavljuju glumci Hrvatske drame Dean Krivačić, Marija Tadić, Jasmin Mekić, Aleksandra Stojaković Olenjuk, Denis Brižić, Anastazija Balaž, Nikola Nedić, Edi Čelić te Aleksandar Cvjetković i plesači plesači Maria del Mar Hernandez, Ksenija Duran Krutova, Helias Tut-Dorvault, Ricardo Campos Freire, Nika Lilek, Michele Pastorini te Ali Tabbouch.

Scenograf je Mauricio Ferlin, kostimografi su Desanka Janković i Matija Ferlin a autor glazbe riječka grupa Marinada. 


Reci što misliš!