Kultura

predstavila memoare

Marina Abramović u Crnoj Gori: Želim imati tri sprovoda

Marina Abramović u Crnoj Gori: Želim imati tri sprovoda
serpentinegalleries.org

Slavna srpska suvremena umjetnica, u svijetu najpoznatija po performansu 'Artist is present' ('Umjetnica je prisutna'), u Budvi je prilikom predstavljanja memoara 'Walk through Walls', govorila o svojoj opsesiji smrću, željom da je sahrane u tri omiljena grada te o odnosu s roditeljima koji su je tjerali da bude ratnica.

Što je djetinjstvo gore, to si bolji umjetnik, izjavila je Marina Abramović na predstavljanju svojih memoara 'Walk through Walls' ove nedjelje u Crnoj Gori. Njeno je, kako je dodala, bilo izuzetno teško.

'Roditelji su od mene pravili ratnika, ali da nije bilo te vojne discipline u kojoj sam rasla, nikad ne bih uspjela', rekla je svjetski slavna srpska suvremena umjetnica koja je rodni Beograd i bivšu Jugoslaviju napustila sredinom 1970-ih.

Ja sam doslovno nomad. Putujem s jednog kraja svijeta na drugi. Prošle godine bila sam samo 17 dana kod kuće. Promijenila sam toliko aviona da sam, kad sam prije nekog vremena otišla u kino, sjela u stolicu i počela tražiti pojas za vezanje', kaže umjetnica koja se u svijetu proslavila osobito performansom 'Artist is present' iz 2010.

Memoare, koji će za nekoliko tjedana izaći i na srpskom (kao 'Hod kroz zidove'), napisala je jer je napunila, kako je rekla, 'određene godine' i pa je htjela pogledati unatrag.

'Knjigu sam posvetila prijateljima i neprijateljima, to mi je jako važno. Toliki su prijatelji postali neprijatelji, a neprijatelji prijatelji. Nikoga nisam izostavila. Ova knjiga ima bezobraznih viceva, politički nekorektnih, ljubavi, razočarenja, umjetnosti, sjećanja o vremenima koja sam provela s Aboridžinima, šamanima', istaknula je Abramović koja je prošlog studenog proslavila sedamdeseti rođendan. 


Reci što misliš!