Kultura

Strasbourg

Europski parlament obilježio 30 godina programa Erasmus

Europski parlament obilježio 30 godina programa Erasmus
PHOTOS.COM

Program Erasmus pokrenut je 13. lipnja 1987. kao program razmjene studenata među članicama tadašnje Europske ekonomske zajednice koja je 1993. prerasla u Europsku uniju. U prvoj godini u njemu je sudjelovalo 11 zemalja. Od početak programa u njemu je sudjelovalo devet miljuna studenata, znanstvenih novaka, volontera, predavača i pedagoškog osoblja

Europski parlament je u utorak obilježio 30. godišnjicu pokretanja EU-ovog programa razmjene u području obrazovanja i osposobljavanja Erasmus, a tim su povodom dodijeljene i nagrade za 33 sudionika programa među kojima je hrvatski paraolimpijac Mihovil Španja.

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani i  predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker su u utorak na svečanoj sjednici parlamenta u Strasbourgu dodijelili nagrade trima predstavnicima skupine od 33 nagrađenih, po jednom za svaku zemlju sudionicu programa koji ujedno predstavljaju i devet milijuna sudionika programa. 

Nagrade su u velikoj dvorani parlamenta u ime 33 nagrađena i devet milijuna sudionika Erasmusa primili portugalski ministar obrazovanja Tiago Brandao Rodrigues, Alexandra Pascalidou iz Švedske, te, kao predstavnik najmlađe generacije sudionika programa, 22-godišnji Nijemac Jens Schmitz, koji su su na svečanosti iznijeli svoja iskustva i ocjene programa.

Program Erasmus uspješna je europska priča, istaknuo je Tajani u govoru. "Više sredstava za Erasmus znači i manje nezaposlenosti mladih", rekao je, među ostalim, Tajani.

Budući proračuni EU-a moraju imati političke ciljeve a jedan od njih je suzbijanje nezaposlenosti mladih pri čemu je Erasmus "koristan instrument", ocijenio je Tajani na konferenciji za medije uoči svečane sjednice.

Predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker je u svom govoru ustvrdio kako je "Erasmus dobar odgovor na glupost sebičnih nacionalizama i zatvaranja u sebe". 

Prvi čovjek EK-a je okupljenima također otkrio kako bi se "uvijek iznova zaljubio" u Europu kad bi putovao tim kontinentom. 

"Čini se da se to dogodilo i nekima koji su bili dio Erasmusa, čak i na romantičan način. Kruže glasine o milijun Erasmus beba", nastavio je Juncker i dodao kako Komisija ne može preuzeti zasluge za to, no da podržava ovaj način približavanja Europe.

Sudjelovanje u programu Erasmus je neprocjenjivo iskustvo i životna škola, rekao je naš paraolimpijac Mihovil Španja uoči svečane dodjele nagrada.Španja je najtrofejniji hrvatski sportaš s invaliditetom, a tijekom karijere postavio je 16 svjetskih rekorda i osvojio ukupno 26 medalja na velikim natjecanjima, među kojima četiri medalje na paraolimpijskim igrama, tri bronce u Ateni 2004. i jednu broncu u u Londonu 2012. godine. 

Mladi Dubrovčan je rođen 1984. a u prvoj godini života obolio od dječje paralize, no posvećuje se plivanju. Tim se sportom počinje aktivno baviti 1998. godine, a kasnije  se pridružuje i vaterpolu te postaje član hrvatske plivačke reprezentacije.

U programu Erasmus sudjelovao 2012. godine kada je dobio priliku raditi u Međunarodnom paraolimpijskom odboru u Njemačkoj. 

"Boravak u sjedištu međunarodnog paraolimpijskog odbora ze mene je bilo nezaboravno i neprocjenjivo iskustvo na privatnoj i na profesionalnoj razini i ovim putem bih potaknuo mnoge druge, ne samo osobe s invaliditetom nego i moje sportske kolege, da zaista  iskoriste i moje iskustvo i da se što prije prijave na Erasmus+ jer je to iskustvo i životna škola koja se ne može platiti", rekao je za Hinu Španja o svom iskustvu sudjelovanja u Erasmusu.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu ističe kako je upravo Španja primjer koji mora biti nagrađen i prepoznat na razini Europske unije.

Raduje što je baš on izabran kao naš predstavnik, kako zbog iskustva razmjene znanja, u edukativnom ali u sportskom smislu, rekla je Maletić.

"On je objedinio različite elemente i zato je primjer koji mora biti nagrađen i prepoznat na razini Europske unije", rekla je europarlamentarka Ivana Maletić za Hinu.

Maletić, (HDZ/EPP), od prošle je godine ambasadorica Erasmusa za mlade poduzetnike u Hrvatskoj. Maletić redovito održava edukacije, konferencije, okrugle stolove s mladima kako bi im približila europske politike i mogućnosti koje EU daje mladima, poput projekta #mojeuprojekt na kojem mladi uče o EU fondovima na praktičan način kroz pisanje projekata.

Erasmus za mlade poduzetnike (EYE) prekogranični je program razmjene koji pruža novim poduzetnicima priliku da uče od iskusnih poduzetnika koji posluju u drugim državama sudionicama ovog programa, a pokrenut je 2009. godine.

"Erasmus za mlade poduzetnike ima vrlo širok način djelovanja u državma članicama jer mi kao država članica možemo biti zemlja domaćin, koja prima poduzetnike iz drugih država i pomaže im da steknu iskustva od naših poduzetnika iili obrnuto", objasnila je Maletić i rekla da je, za sada, tijekom ove godine iz Hrvatske nekoliko desetaka poduzetnika išlo na razmjene.

"Inače, za Erasmus programe, što je zanimljivo i o čemu često raspravljamo u parlamentu, samo 20 posto zainteresiranih uspije dobiti pomoć. Znači, puno je veći ineteres i želja za aktivnostima koje Erasmus  financira i stalno se borimo da se sredstva za Erasmus povećaju", dodala je Maletić.

Europski parlament 30. godišnjicu Erasmusa osim dodjelom nagrada obilježava i izložbom o programu Erasmus+ koju je otvorio povjerenik Komisije za obrazovanje Tibor Navracsisc , kao i raspravama o budućnosti programa Erasmus sa sudionicima i predstavnicima nacionalnih Erasmus agencija.

Prvotno zamišljen kao program koji potiče moblinost i obrazovanje mladih, Erasmus  je proširivan i drugim programima, poput onih razmjene učitelja i volontiranja, te je 2014. postao Erasmus+ koji je obuhvatio sve EU programe za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport.  Za program u razdoblju od 2014. do 2020. godine Europska unija je namijenila 14,7 milijardi eura, a njegovi su ciljevi, uz promicanje razmjene i razvoja na području visokog obrazovanja, podrška inovacijama, smanjivanje nezaposlenosti, posebice mladih, promicanje cjeloživotnog učenja i osposobljavanja, poticanje mladih na sudjelovanje u europskoj politici te promicanje društvene jednakosti i inkluzije.

Program Erasmus nazvan je po Erazmu Roterdamskom, nizozemskom filozofu, teologu i književniku, rođenom 1466. godine, po nekim izvorima 1465., koji je bio i veliki borac protiv dogmatizma. Tijekom svog života školovao se i radio diljem Europe, od Nizozemske, Engleske, Italije, do Francuske i Njemačke. Erasmus je ujedno i kratica za engleski naziv prvotnog programa "European Region Action Scheme for the Mobility of University Students", odnosno Europski akcijski plan za mobilnost studenata sveučilišta. 


Reci što misliš!