Kultura

velikan hrvatske znanosti

Izložba "Faust Vrančić – Machinae novae" u Šibeniku

Izložba
Tomislav Miletic/PIXSELL

Izložba uključuje stiliziranu repliku pomičnog krova u mlinu prema crtežu iz djela Machinae novae, tiskanog u Mlecima 1615. ili 1616. godine, te devet maketa koje je prema Vrančićevim crtežima izradio Dimitrije Barb, a Tehnički muzej ih otkupio za svoj fundus, kao i deset crteža iz ‘Machinae novae’ na panoima

 Izložbu "Faust Vrančić – Machinae novae" na kojoj su predstavljene replike i makete nadahnute crtežima iz istoimene knjige izuma i projekata Šibenčanina Fausta Vrančića, otvorili su u utorak u Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" u Šibeniku autor izložbe Ivan Halić, ravnateljica Tehničkog muzeja Nikola Tesla Markita Franulić, ravnatelj Gradske knjižnice "Juraj Šižborić" Vilijam Lakić i Marijana Borić s Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

"Izložba je prvi put postavljena u Tehničkom muzeju Nikola Tesla tijekom trajanja tradicionalne manifestacije Festival znanosti 2015. godine. Osmišljena je i napravljena u povodu 400. obljetnice tiskanja Vrančićeva djela ‘Machianae novae’, a zamišljena je kao putujuća, pa je 2015. godine postavljena u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a 2016. u HAZU-u. Drago mi je što napokon gostuje u rodnom gradu Fausta Vrančića i to baš u vrijeme Međunarodnog dječjeg festvala pa će je moći vidjeti brojni posjetitelji", kazao je autor izložbe Ivan Halić.

"Misija Tehničkog muzeja Nikola Tesla je promicati velikane hrvatske znanosti. Mi u stalnom postavu imamo eksponate makete i modela Fausta Vrančića, a dio je izložen danas ovdje. Ovom prilikom mogu najaviti da je u pripremi publikacija ‘Faust Vrančić-Avangarda znanosti’ za koji je tekst napisala doktorica Marijana Borić, a  sadržavat će i prijevode Faustovih djela", rekla je Markita Franulić, ravnateljica Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

Ravnatelj Gradske knjižnice "Juraj Šižgorić" zahvalio je na sredstvima Gradu Šibeniku i Zagrebu te Ministarstvu kulture koji su omogućili da izložba‘Faust Vrančić – Machinae novae’ gostuje u Šibeniku, a najavio je da će je posjetitelji moći razgledati kroz iduća tri mjeseca. Izložbu je predstavila dr. sc. Marijana Borić, znanstvena suradnica u Odsjeku za povijest prirodnih i matematičkih znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

"Nijedan znanstvenik nije tako sustavno istaživan kao Faust Vrančić i posebno je zadovoljstvo danas biti u njegovu rodnom gradu. Njegov opus metafora je za renesansu u hrvatskoj znanosti i kulturi. Ovdje su prikazane njegove istaknute ideje i inovacije, poput mostova i mlinova koji su dvjesto godina kasnije izrađeni po njegovim nacrtima. Zanimljivi su i Faustovi nacrti padobrana i žičare koje možete vidjeti na panoima, a možemo zaključiti da je Vrančić uistinu bio genijalac ispred svog vremena", kazala je Borić.

Izložbu su, u sklopu obilježavanja 400. obljetnice smrti toga znamenita hrvatskoga polihistora, leksikografa i izumitelja, organizirali Tehnički muzej Nikola Tesla iz Zagreba i Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić" Šibenik.


Reci što misliš!