Kultura

Obljetnice

U Trogiru proslava 10 godina UNESCO-vog grada

U Trogiru proslava 10 godina UNESCO-vog grada

Nakon svečanosti u katedrali sv. Lovre ministar Biškupić otvorio je izložbu "Nikola Ivanov Firentinac u Trogiru"

Trogir je sinoć na blagdan svog zaštitnika - sv. Lovre, svečano obilježio 10 godina upisa na UNESCO-vu listu Svjetske baštine, za koje vrijeme je u obnovu trogirskih kulturno-povijesnih znamenitosti izuzetne vrijednosti uloženo 25 milijuna kuna, od kojih je samo Ministarstvo kulture RH uložilo 15 milijuna kuna a ostalo su donacije.

U trogirskoj katedrali sv. Lovre održano je koncelebrirano misno slavlje.

Na svečanosti u povodu završetka restauracije glavnog oltara katedrale s ciborijem, ministar kulture Božo Biškupić istaknuo je kako je osobito nakon 1997. pojačana zaštita trogirske kulturne baštine.

"Upis Trogira na listu Svjetske kulturne baštine dao je snažan impuls obnovi. Svjesni velikih stradanja za vrijeme Domovinskog rata u kojem je hrvatska kulturna baština nemilosrdno i sustavno uništavana, posebno smo pozornost usmjerili na obnovu kulturne baštine jednog od najljepših gradova Europe - Trogira", kazao je ministar Biškupić.

Napomenuo je kako su "nastojanja nakon završetka Domovinskog rata bila vidljiva svakom građaninu Trogira jer su svi zvonici ovog grada bili u skelama".

Ministar Bikupić istaknuo je i kako se nakon UNESCO-ova priznanja "nije spavalo na lovorikama. Iz temelja je obnovljen zvonik katedrale sv. Lovre, poznat po sjajnim stilovima - od romanike do ranog baroka, predvorja s Radovanovim portalom i Arešijevom krstionicom, kapele sv. Ivana Trogirskog pa sve do briljantnih arhitektonskih cjelina rane renesanse. Dovoljno je vidjeti glavni gradski trg - doslovno svaki spomenik na njemu prošao je ili upravo prolazi obnovu", rekao je ministar Biškupić.

Istaknuo je pri tom obnovu palača Cipiko, Lucić i Garagnin, južne gradske zidine, obnovu samostana benediktinki sv. Nikole, te sv. Dominika.

Ministar kulture Biškupić podsjetio je kako Trogir ima najvredniji profil skulpture u kamenu - od antičkog Kairosa preko ranog kršćanstva do zaštitnih znakova hrvatskog kulturnog stvaralaštva, kao što su djela majstora Radovana, Duknovića, Nikole Firentinca, Alešija i drugih.

"Sve oko prelijepe katedrale sv. Lovre s monumentalnim portalom majstora Radovana iz 1240. godine je obnovljeno a riječ je o kamenoj lepezi od desetak crkvica, oko 15 palača i povijesnih kula. Osim obnove Radovanova portala koji je spomenik nulte kategorije, najznačajniji radovi obavljeni su i na kapeli sv. Ivana Trogirskog, s obnovom čak 150 reljefa za što su naši i talijanski konzervatori dobili konzervatorski Oskar - nagradu Paneuropske organizacije za kulturnu baštinu 'Europa Nostra' ", dodao je.

Gradonačelnik Trogira Vedran Rožić na svečanosti je uručio plakete najzaslužnijima za obnovu povijesnoga Trogira - ministru Boži Biškupiću, Vesni Girardi Jurkić koja je bila veleposlanica Hrvatske pri UNESCO-u u vrijeme kad je Trogir došao na listu Svjetske baštine, don Tomislavu Čubeliću te povjesničaru i konzervatoru Radoslavu Bužaniću.

Nakon svečanosti u katedrali sv. Lovre ministar Biškupić otvorio je izložbu "Nikola Ivanov Firentinac u Trogiru", u obnovljenoj benediktinskoj crkvi sv. Ivana Krstitelja koja pripada Muzeju sakralne umjetnosti.

Postav izložbe obuhvatio je 15 djela tog velikoga hrvatskog renesansnog kipara koji je najveći dio života i rada proveo u Trogiru i Šibeniku te autorski potpisuje dva najvažnija spomenika rane renesanse u Dalmaciji - trogirsku kapelu i Šibensku katedralu.

Izloženi su također i majstorova djela koja se nalaze u trogirskim crkvama, samostanima i javnim građevinama.


Reci što misliš!