Kultura

obnova kulturnih dobara

Konferencija u EP-u o 20. obljetnici upisa Trogira na popis UNESCO-a

Konferencija u EP-u o 20. obljetnici upisa Trogira na popis UNESCO-a

Zastupnice u Europskom parlamentu Ivana Maletić i Željana Zovko organizirale su u ponedjeljak u sjedištu Europskog parlamenta u Bruxellesu konferenciju u povodu 20. obljetnice upisa Trogira na Listu svjetske baštine UNESCO-a.

Sudionicima konferencije, osim zastupnica Maletić i Zovko, obratili su se i Ante Škrobica, predsjednik Savjeta mladih grada Trogira i trogirski gradonačelnik Ante Stipčić.

Ravnateljica Muzeja grada Trogira Fani Celio Cega dala je prikaz opisa Trogira u djelima europskih putopisaca 19. stoljeća, a prof. dr. Radoslav Buzančić sa Sveučilišta u Spitu govorio je o umjetnosti i arhitekturi Splita i Trogira u prvoj polovici 13. stoljeća.

Gradske vlasti u Trogiru uspješno su aplicirale i dobile sredstva iz fondova EU-a za obnovu zaštićenih kulturnih dobara u staroj gradskoj jezgri o čemu je govorila Patricia Pavlov iz trogirskog Odjela za EU fondove i gospodarski razvoj.

U sklopu posjeta Trogirana Europskom parlamentu, organiziran je i koncert višestruko nagrađivane klape Tragos.

Prije početka konferencije, hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac Joško Ševo izreticirao je hrvasku himnu Lijepa naša.
 


Reci što misliš!