Kultura

Znanstveni skup

U Zadar stiže preko 800 arheologa iz Europe i svijeta

U Zadar stiže preko 800 arheologa iz Europe i svijeta

Oko 15 od 500 predavanja bit će posvećeno zadarskoj arheologiji, a uvodno predavanje na kongresu posvećeno upravo Zadru održat će najugledniji hrvatski arheolog akademik Nenad Cambi

U Zadru se od 18. do 23. rujna održava 13. godišnja konferencija Europske udruge arheologa. Domaćini za preko 800 akreditiranih sudionika iz cijelog svijeta, su Sveučilište u Zadru i Arheološki muzej u Zadru.

O programu konferencije, razlozima zašto je Zadar izabran za domaćina te o još niz zanimljivh podataka na današnjoj su konferenciji za novinare na Sveučilištu u Zadru govorili članovi Organizacijskog odbora: predsjednik prof. dr. sc. Ante Uglešić (prorektor Sveučilišta), tajnik mr.sc. Tomislav Fabijanić (Odjel za arheologiju) i doc. dr. sc. Dražen Maršić, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zadru.

Organizacijski odbor: Dražen Maršić, Ante Uglešić i Tomislav Fabijanić/Foto:Marin Gospić

Organizaciji ovog znanstvenog skupa, najvećega ikad organiziranog u Zadru, posvećene su gotovo dvije godine napornog rada. Dr. Uglešić rekao je da je riječ o jednom od najvažnijih svjetskih događaja iz područja arheologije, ali i drugih srodnih znanosti poput antroplogije, fizike, kemije i sl. Osim što EEA (Europska udruga arheologa) okuplja brojne stručnjake iz gotovo svih europskih zemalja, njeni su članovi i ugledni arheolozi iz SAD-a, Japana, Kanade, Meksika, Austrilije itd.

- Prije dvije godine na sjednici Predsjedništva EEA u Pragu odlučeno je da Zadar bude domaćin kongresa 2007. godine. Od tada traju pripreme jednog od najvećih kongresa održanih ne samo u zadru, nego i u Hrvatskoj, rekao je dr. Uglešić te dodao da su glavni ciljevi ovog kongresa omogućiti arheolozima i znanstvenicima sličnih profila razmjenu iskustava kako bi doprinijeli integriranju europske arheološke znanosti, a posebno na pitanjima zaštite arheološke baštine.

Osim toga, ističe dr. Uglešić, ovo je prigoda da se članovi EEA i njihove arheološke institucije upoznaju s hrvatskom arheološkom baštinom, Sveučilištem u Zadru te da se Zadar predstavi kao poželjno turističko odredište.

- Zadar je uz Zagreb i Split bio jedan od kandidata gradova domaćina. Na kraju je izbor sužen na Split i Zadar, jer je želja EEA bila da se ovogodišnji skup održi na Jadranu. Na kraju je izbor pao na Zadar, budući da naš grad ima Odjel za arheologiju i na zadarskom području djeluje znatno veći broj arheologa, rekao je tajnik OO mr. sc. Tomislav Fabijanić koji je rekao da ovaj skup ima i znanstvenu vrijednost budući da će na njemu sudjelovati stručnjaci od studenata dodiplomskih studija, profesora emeritusa pa do akademika s najvećih svjetskih sveučilišta poput Harwarda, Oxforda i Cambridgea, s kojeg u Zadar dolazi oko deset stručnjaka arheologa.

Rad kongresa bit će organiziran u 50 sekcija, a bit će održano oko 500 predavanja od područja antike, srednjeg vijeka pa do arheologije koja je tek u začecima poput novovjekovne ili industrijske. Oko 15 predavanja bit će posvećeno zadarskoj arheologiji, odnosno lokalitetima na zadarskom području, a uvodno predavanje na kongresu posvećeno upravo Zadru održat će najugledniji hrvatski arheolog akademik Nenad Cambi.

Pokrovitelji konferencije su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa te Ministarstvo kulture, a veliku pomoć pružili su i brojni sponzori prije svega, ističu organizatori, T-Com te hotelske kuće u Zadru. Naime, mnogi su sudionici spojili godišnje odmore s ovim događajem pa će neki od njih u Zadar dovesti i obitelji. Tako bi se broj registriranih sudionika do kraja ovog tjedna mogao popeti i na 1.000.

Za sudionike su organizatori priredili i bogat program pa će osim arheoloških lokaliteta posjetiti i prirodne ljepote zadarskog kraja i nacionlnih parkova Plitivice i Kornati.

Na novinarsko pitanje hoće li stručnjaci moći razgledati i zatvorene zbirke Arheološkog muzeja u Zadru, ravnatelj muzeja Dražen Maršić odgovorio je kako se to, nažalost neće moći dogoditi iz tehničkih razloga.

- To nam se može pripisati kao minus, ali radove na obnovi strojarskih instalacija, starih oko 35 godina, morali smo napraviti, rekao je Maršić.

Svečano otvaranje konferencije je u srijedu 19. rujna u 17 sati u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru.

EEA savjetodavno tijelo Vijeća Europe

Europska udruga arheologa (EEA - European Association of Archaeologists) značjana je organizacija i u društveno političkom životu Europe. Primjerice, u Vijeću Europe je savjetodavno tijelo, a njenom su zaslugom spašeni brojni ugroženi arheološki lokaliteti u Europi. Do sada su kongresi održani u Ljubljani, Slovenija (1994); Santiago de Compostela, Španjolska (1995); Riga, Latvija (1996); Ravenna, Italija (1997); Göteborg, Švedska (1998); Bournemouth, Velika Britanija (1999); Lisabon, Portugal (2000), Esslingen am Neckar, Njemačka(2001), Thessaloniki, Grčka (2002), St. Petersburg, Rusija (2003), Lyon, Francuska (2004), Cork, Irska (2005) i Krakow, Poljska (2006). Više informacija o organizaciji na http://e-a-a.org

 


Reci što misliš!