Kultura

Donacija

Vrijedna knjižnica prof. Tekavčića donirana Sveučilištu u Zadru

Vrijedna knjižnica prof. Tekavčića donirana Sveučilištu u Zadru

"Ova donacija veliki je znak pažnje i priznanja ne samo Odjelu, već i Sveučilištu i gradu Zadru"

Svečanim potpisivanjem ugovora o donaciji u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru Zorica Živković Tekavčić poklonila je Odjelu za talijanski jezik knjižnicu svog pokojnog supruga prof. Pavla Tekavčića, jednog od najzaslužnijih hrvatskih talijanista i romanista.

Ugovor su potpisali udovica prof. Tekavčića i rektor Sveučilišta u Zadru Ante Uglešić /foto: Ante Mandić

Ugovor su potpisali udovica prof. Tekavčića i rektor Sveučilišta u Zadru Ante Uglešić koji je istaknuo kako je ova donacija veliki znak pažnje i priznanja ne samo Odjelu, već i Sveučilištu i gradu Zadru.

"Talijanistika je jedna od disciplina koja se već 50 godina izučavaju na našem Sveučilištu tj. pri Filozofskom fakultetu i ova bogata zbirka knjiga profesora Tekavčića bit će vrijedna građa za našu knjižnicu unutar Odjela za talijanistiku", istaknuli su rektor Uglešić i pročelnik Odjela za talijanski jezik Živko Nižić u svojim govorima u kojima su se zahvalili na donaciji.

Prije samog čina potpisivanja Ugovora Zorica Živković Tekavčić prisjetila se svog prvog susreta sa zadarskim Sveučilištem prije 50 godina i kroz suze dodala:

"Jedina mi je želja da literatura mog supruga bude korisna studentima i da im pomogne u učenju."

Kratka biografija prof. dr. Tekavčića

Prof. dr. Pavao Tekavčić rođen je 1931. u Zagrebu (umro 2007.), gdje je završio školovanje uključujući i Filozofski fakultet, na kojem je diplomirao 1954. godine. Profesor Tekavčić je kao zapaženi europski znanstvenik objavio brojne stručne i znanstvene radove, te više knjiga. Najpoznatiji je međutim širom talijanističkoj, a i drugoj javnosti u Hrvatskoj, Italiji, a i u Europi svojom kolosalnom Grammatica storica dell'italiano u 3 volumena koja je 1972. objavljena u Milanu - poznata izdavačke kuće "Il Mulino". Zbog velikog interesa ponovno je objavljena 1980. Osim velikog doprinosa u proučavanju povijesti talijanskoga jezika, dao je jednaki doprinos u razvoju sociolingvistike, pragmalingvistike i jezika komunikacije. Profesor Tekavčić bio je dugo godina profesor na talijanistikama Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Puli. Bio je i dopisni član HAZU, te odlikovan odgovarajućim odlikovanjem Republike Italije.

 

 

 

 

 


Reci što misliš!