Kultura

Split

Jaslice od otpadnog brodograđevnog materijala

Jaslice od otpadnog brodograđevnog materijala

Ukupno 26 kipova razmješteno je zelenoj tratini pokraj Muzeja Brodosplita

Dvadeset škverana na marendi priključit će se Josipu i Mariji u bdijenju nad Isusom, zamisao je slobodnog umjetnika Stanislava Bavčevića, poznatog samoukog kipara, koji već godinama od otpadnog brodograđevnog materijala splitskog brodogradilišta, izrađuje božićne jaslice, uvijek inspirirane škverskim motivima.

Ukupno 26 kipova razmješteno je zelenoj tratini pokraj Muzeja Brodosplita. Naročito će efektan biti prizor navečer, jer su jaslice osvjteljene reflektorima te na taj način dostupne pogledu svima, koji budu prolazili pokraj Brodosplitova glavnog ulaza.

Posljednjih pet dana, na izradi jaslica, radili su Stanislav Bavčević i njegov kolega Tonči Sule, utrošivši gotovo dvije tone željeza koje su preostale od izrade brodova.

''Vidite ove glave figura? To su ostaci od obrade dijelova za brod. Imaju mali nastavak, koji zapravo izgleda kao kapa. Bilo je potrebno napraviti još samo usta'', objašnjava Bavčević, pokazujući figure u tipičnim pozama ljudi koji su stali pradahnuti od posla.

A na pitanje zašto je mali Isus u moru odvraća: ''Zato šta će mu škverani napravit brod kako bi moga svitom širit svoju rič''.


Reci što misliš!