Kultura

Karneval

Na 14. đakovačkim bušarima 1300 maskiranih sudionika

Na 14. đakovačkim bušarima 1300 maskiranih sudionika

U povorci su pod maskama gradskim korzom prodefilirala djeca iz dječjih vrtića i odrasli

U Đakovu su jučer održani 14. đakovački bušari, najveća pokladna priredba istočne Hrvatske u čijoj je ovogodišnjoj središnjoj priredbi - velikoj pokladnoj povorci gradskim središtem prodefiliralo oko 1300 maskiranih sudionika iz cijele Slavonije.

Povorku je predvodio bušarski čavo, koji je pred zgradom Gradskoga poglavarstva od gradonačelnika Zorana Vinkovića preuzeo ključeve grada, čime je počela vladavina Bušarske Republike.

U povorci su pod maskama gradskim korzom, od katedrale do velikoga pokladnog šatora, prodefilirala djeca iz dječjih vrtića i odrasli, a uz suvremene maske mogle su se vidjeti i tradicijske maske, poput baranjskih lipih i strašnih buša te pokladnih medvjeda od slame. Maskama su bušari na svoj način "prokomentirali" i neka aktualna zbivanja, poput nedavnih parlamentarnih izbora, ZERP-a i sl.

Nakon prolaska povorke, u velikome pokladnom šatoru održan je pokladni bal na kojem je nastupio Tamburaški sastav "Zvona", a izabrane su i najbolje pojedinačne i skupne maske.

Organizatori 14. đakovačkih bušara, koji su Đakovo 2003. godine odveli u Savez karnevalskih gradova Hrvatske, bili su grad Đakovo i Turistička zajednica grada.


Reci što misliš!