Kultura

Književnost

Povrat osobnih knjiga Thomasa Manna

Povrat osobnih knjiga Thomasa Manna

Radi se o 75 volumena, često s bilješkama, prijevoda na različite strane jezike djela antinacistički nastrojenog pisca, istaknula je biblioteka u priopćenju

Bavarska državna biblioteka predat će arhivu Thomasa Manna u Zuerichu knjige iz osobne biblioteke njemačkog pisca koje su ukrali nacisti, objavio je AFP

Radi se o 75 volumena, često s bilješkama, prijevoda na različite strane jezike djela antinacistički nastrojenog pisca, istaknula je biblioteka u priopćenju.

Autor "Buddenbrookovih" ili "Smrti u Veneciji" pobjegao je iz Bavarske 1933. kako bi se nastanio blizu Zuericha. Njegova obitelj uspjela je prebaciti u Švicarsku polovicu do dvije trećine svoje biblioteke prije nego su se njihove kuće u glavnom gradu Bavarske Muenchenu dočepali nacisti u kolovozu.

Ostatak knjiga koje su se domogli nacisti djelomično je smješten u Bavarskoj državnoj biblioteci.

Thomasu Mannu, dobitniku Nobelove nagrade za književnost 1929., oduzeto je njemačko državljanstvo 1936. godine. Nakon egzila u SAD-u od 1939. do 1952., umro je u Švicarskoj 1955.

Godine 1999. njemačke državne institucije obvezale su se vratiti kulturna dobra osobama koje su nacisti opljačkali ili njihovim nasljednicima.


Reci što misliš!