Kultura

Život samozatajne spisateljice

Harper Lee - samozatajna dama američke književnosti

Harper Lee - samozatajna dama američke književnosti

Klasikom "Ubiti pticu rugalicu" Harper Lee poučila je svijet toleranciji. Ali uspjeh knjige bio je prevelik teret i Lee se na punih pola stoljeća povukla iz javnog života.

 

Međunarodni bestseller "Ubiti pticu rugalicu" napisala je 1960. u užurbanom metropolisu New Yorku. Djelo je okrunjeno Pulitzerovom nagradom i pretvoreno u holivudski hit. Ali kako je knjiga postajala još uspješnijom i širila se svijetom, to se Lee iz tog svijeta sve više povlačila. Vratila se duboko na američki jug, u svoj rodni Monroeville u Alabami.

I dok su američki mediji pokušavali saznati zašto, ona se bavila crkvenim radom i građanskim aktivnostima. Iznimno sramežljiva, desetljećima je odbijala svaki intervju, sve dok se prošle godine u knjižarama nije pojavio novi roman "Idi, postavi stražara", objavljen 55 godina nakon "Ptice rugalice".

Samozatajna velika dama američke literature umrla je u petak u staračkom domu u gradu u kojem se rodila. Bila je dobra zdravlja sve do kraja, kaže njezina obitelj. Pogreb će biti u idućim danima onakav kako je i živjela - daleko od očiju javnosti.

"Ubiti pticu rugalicu" prodan je u 40 milijuna primjeraka diljem svijeta. Priča je to o bijelom odvjetniku Atticusu Finchu koji brani crnca nepravedno optuženog za silovanje. U tom procesu svojoj djeci Jemu i Scoutu i cijeloj naciji daje pouku iz snošljivosti, milosrđa i ljudskih prava.

Roman je do danas standard školske lektire i jedna od najčitanijih knjiga uopće. "Ptica rugalica" nadahnula je naraštaje čitatelja da postanu borci za građanska prava, učitelji ili socijalni radnici.
Filmska verzija s Gregoryjem Peckom u glavnoj ulozi osvojila je tri Oscara.

Lee, rođena 28. travnja 1926. u Monroevilleu, najmlađe dijete odvjetnika i majke oboljele od depresije, nikada nije objasnila zašto je prestala pisati. Nekoliko je puta pokušala tijekom desetljeća, ali uvijek odustala, pisali su američki mediji.

Tim je više objava romana "Idi, postavi stražara" izazvala medijsku senzaciju. Ali to zapravo i nije novo djelo. Radi se o prvom nacrtu "Ptice rugalice" koji je kasnije prepravila i pretvorila u bestseller. Neovisno o tome, "Idi, postavi stražara" prodana je u milijunima primjeraka.

U vrijeme objave knjige Lee je već imala 89 godina i nije poznato što misli o novom izdanju. Pošto je 2011. angažirala odvjetnike da zaustavi izlazak svoje autobiografije, mnogi sumnjaju da je stvarno pristala na rukopis završi u tisku. Država Alabama čak je pokrenula istragu nakon anonimne dojave da je književnica bila izmanipulirana. Ali ništa sporno nije otkriveno.

Godine 2007., u jednom od svojih posljednjih pojavljivanja u javnosti, Harper Lee primila je predsjedničku medalju slobode, najviše američko civilno odlikovanje. Tadašnji predsjednik George W. Bush njezinu je knjigu nazvao "darom cijelome svijetu".
Kongresnik s američkog juga John Lewis, koji je šezdestih godina bio aktivist za građanska prava, na vijest o smrti Harper Lee napisao je: "Jedna od najvećih književnica svih vremena, Harper Lee ogolila je dušu Amerike i njezin će rad nastaviti educirati generacije".


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.