Kultura

Knjige

Predstavljena knjiga Mira Gavrana 'Književnost i kazalište'

Predstavljena knjiga Mira Gavrana 'Književnost i kazalište'

U esejima autor iznosi umjetnička i svjetonazorska stajališta, zauzimajući se za književnost po mjeri čovjeka i za tzv. glumačko kazalište

Knjiga eseja, razgovora, zapisa i nostalgičnih prisjećanja Mira Gavrana "Književnost i kazalište" predstavljena je sinoć u Zagrebu kao svojevrsna životna i spisateljska rekapitulacija tog popularnog pisca, javlja Totalportal.hr

"Književnost i kazalište" literarna je biografija Mira Gavrana, rekao je kritičar Dubravko Jelačić Bužimski predstavljajući knjigu pred brojnom publikom u Galeriji Kranjčar. Ona objedinjuje Gavranove zapise o kazalištu i književnosti, o teatru i pisanju, te nostalgična prisjećanja na djetinjstvo i mladost.

U esejima autor iznosi umjetnička i svjetonazorska stajališta, zauzimajući se za književnost po mjeri čovjeka i za tzv. glumačko kazalište, ocijenio je Bužimski. Osim toga, ova memoarska proza otkriva i cjelinu umjetničke osobnosti - nadahnuća i iskustva pisanja.

Cjelinu u knjizi čine i tekstovi drugih autora - Mladena Martića, Julijane Matanović, Ane Lederer, Davora Špišića i drugih, kojima se od 1984. prati Gavranov stvaralački razvoj i odgovara na gotova sva tipična novinarska pitanja o spisateljevu životu i stvaralaštvu.

Na kraju je i dodatak s kronologijom tiskanja, izvođenja i emitiranja Gavranovih djela.


Reci što misliš!