Kultura

Samobor

Bitka kod Samobora na Srednjovjekovnom sajmu

Bitka kod Samobora na Srednjovjekovnom sajmu

Vitezovi zelingradski i Red srebrnog zmaja predstavljaju dvije zaraćene vojske, a Vugrinščak se pretvara u vojni tabor s oklopljenim vitezovima

Bitka kod Samobora srednjovjekovni sajam održava se danas, 1. ožujka na ŠRC Vugrinščak u Samoboru.

4. Bitka kod Samobora 1441. održat će se pod pokroviteljstvom Grada Samobora u organizaciji Samoborskog muzeja, Vitezova Zelingradskih, Turističke zajednice Grada Samobora i Oživljene Povijesti Samobor, uz suorganizatora Komunalac Samobor.
Dvije su se vojske sukobile kod Samobora na Pepelnicu 1441. godine

Kako bilježe stare kronike godine 1439. umro je kralj Albrecht Habsburg te se diljem Hrvatske i Ugarske vode borbe za nasljedstvo prijestolja. Uz kraljicu udovu Elizabetu pristali su moćni grofovi Celjski s vojskovođom Ivanom Vitovcem, a vojsku poljskog kralja Vladislava Jagelovića vodi Stjepan Banić Lendavski.

Dvije su se vojske sukobile kod Samobora na Pepelnicu 1. ožujka 1441. godine, a žestoka borba završila je Vitovčevom pobjedom koji je zarobio vojskovođu Banića i priskrbio znatan plijen.

Vitezovi zelingradski i Red srebrnog zmaja predstavljaju dvije zaraćene vojske, a Vugrinščak se pretvara u vojni tabor s oklopljenim vitezovima, konjanicima, mačevaocima, streličarima, bojnim spravama, fortifikacijama i u srednjevjekovni sajam s klobučarima, košaračima, alkemičarima, slikarima, pjesnicima, travarima i srednjevjekovnom kašom.


Reci što misliš!