Kultura

Preminuo

Umro književnik Čedo Prica

Umro književnik Čedo Prica

Čedo Prica rođen je 1931. u Plitvicama, a diplomirao je 1955. na Filzofskom fakultetu u Zagrebu

Pjesnik, prozaik, dramatičar, esejist i prevoditelj Čedo Prica iznenada je umro jučer u KBC Rebro u Zagrebu, u 79. godini, javlja HTV

Čedo Prica rođen je 1931. u Plitvicama, a diplomirao je 1955. na Filzofskom fakultetu u Zagrebu. Književnošću se počeo baviti kao srednjoškolac, a kao student postao je stalni suradnik ondašnjih časopisa Izvora, Krugova i Republike.

Radio je kao urednik kulturnih rubrika u Narodnom i Večernjem listu, te kao urednik dramaturg na Hrvatskom radiju od 1961. do do 1991.

Prva zbirka pjesama "Plitvička rapsodija" objavljena mu je 1954. a tijekom književne karijere objavio je 30-tak knjiga, među kojima su pjesme, romani, proza za djecu, putopisi, kazališni eseji, feljtoni, novele i drugo. U ranijem proznom stvaralaštvu najznačajniji mu je roman "Dnevnik sumraka", u kojemu se o besmislu rata promišlja iz vizure dječaka, koji priča svoja ratna iskustva.

U memoarskim "Bilježnicama namjernog sjećanja" (1996.) opisao je književno ozračje 50-tih godna 20 stoljeća i uobličio portrete nekih od najznačajnijih aktera hrvatske književnosti toga razdoblja.

U nastavku Bilježnica iz 2001. godine našli su se i zapisi u rasponu od gimnazijskih dana, preko knjiženoga dozrijevanja i polemika do tada recentnih kulturnih kontroverzija. Velikim dijelom se u memoarima bavi i sudbinom Vlade Gotovca.

Memoarska je i njegova knjiga posvećena Edi Murtiću pod nazivom "Plovidbe atelierom Ede Murtića" (1997.)

Značajan dio njegova opusa je dramsko i radiodramsko stvaralaštvo u kojem je najznačajnija povijesna drama "Ostavka", o indentantu Stjepanu Miletiću, koja je izvedena 1986. u zagrebačkom HNK-u.

U ostalim profesionalnim kazalištima izvedene su i Pricine druge drame - "Kruh", "Zemlja", "Sunčanje", "Atelier" i druge. Kritičke tekstove o kazalištu objavio je u knjizi "Kvadratura dramskog kruga" (1979.).

Izabranim djelima predstavljen je i u ediciji "Pet stoljeća hrvatske književnosti".


Reci što misliš!