Kultura

Arheologija

Arheolozi iskopali Isusovog suvremenika i dokazali da je Torinsko platno lažno

Arheolozi iskopali Isusovog suvremenika i dokazali da je Torinsko platno lažno

Riječ je, podsjetimo, o komadu platna na kojem se nalaze obrisi muškoga tijela. Vjeruje se da je u njega bilo zamotano Isusovo tijelo nakon skidanja s križa.

Iz stoljećima zapečaćene grobnice u spilji pokraj Jeruzalema arheolozi su po prvi put iskopali jednog suvremenika Isusa Krista i uspjeli dokazati kako kontroverzno Torinsko platno nije autentično, odnosno kako u njega nije bilo umotano Isusovo tijelo. Arheolog Shimon Gibson je rekao kako su ovim otkrićem "dobili jackpot", jer u oko 1.000 grobnica iskopanih u okolici Jeruzalema nisu dosad pronašli nikakve ostatke.

Pronađeni ostaci sadrže i DNA dokaze gube, što je najraniji dosad potvrđeni slučaj te opake zarazne bolesti. Stručnjaci vjeruju kako je iskopano tijelo pripadalo nekom aristokratu. Tkanina u koju je umotano tijelo jednostavnog je tkanja, za razliku od Torinskog platna koje ima tkanje slično onome iz srednjeg vijeka. Upravo ta razlika, smatraju stručnjaci, dokazuje da je Torinsko platno lažno.

Torinsko platno datira iz 13. ili 14. stoljeća

Podsjetimo, početkom listopada je talijanski kemičar Luigi Garlaschelli sa sveučilišta u Paviji objavio kako je uspio replicirati Torinsko platno i kako je ono zapravo ljudskih ruku djelo. Garlaschelli je duplikat Torinskog platna načinio koristeći se materijalima i kemikalijama koje su bile dostupne u 14. stoljeću, kad je platno i stiglo u Europu. Garlaschelli tvrdi kako je njegovo istraživanje samo dodatno učvrstilo teoriju iz 1988. godine - tad je grupa znanstvenika utvrdila da je platno načinjeno u 13. ili 14. stoljeću.

Riječ je, podsjetimo, o komadu platna na kojem se nalaze obrisi muškoga tijela. Vjeruje se da je u njega bilo zamotano Isusovo tijelo nakon skidanja s križa. Čuva se u katedrali sv. Ivana Krstitelja u Torinu. O njegovoj autentičnosti raspravlja se već desetljećima, a svaki znanstvenik ima svoje dokaze koji potkrepljuju njegovu teoriju. Ni sama Crkva autentičnost nikad nije službeno priznala.


Reci što misliš!