Kultura

Nova teorija

"Gospodar prstenova" inspiriran srpskim bitkama?

Ekonomist Bojan Medić, veliki zaljubljenik u povijest, posebice srpsku, kojem je omiljeni pisac J.R.R Tolkien, svoje je dvije velike strasti odlučio povezati i predstaviti javnosti i to u obliku knjige "Čajni klub profesora Nikolića", prenosi Blic.

Književni kritičar i talentirani lovac na književne talente Petar Arbutina, tvrdi da je Medić ponudio novo i nadasve originalno čitanje "Gospodara prstenova", nalazeći bezbroj analogija između remek djela epske fantastike i srpske povijesti - od Kosovske do bitaka iz Prvog svjetskog rata.

Prema riječima Arbutine, autor "dokazuje" da je Tolkien inspiraciju crpio iz bitaka srpskih junaka, jer se Hobiti bore protiv imperija zla kao Srbi protiv Turaka, a kasnije protiv Austro-Ugarske i Njemačke.

Medić je objasnio da je na ideju o analogijama između Tolkienovog djela i srpske povijesti došao gledajući kraj filmske verzije "Gospodara prstenova", kad družina Hobita uništava prsten kao simbol moći.

Naslov knjige je zapravo asocijacija na "Čajni klub" u oxfordskoj biblioteci, gdje su se okupljali Tolkien i prijatelji, kao što je ime profesora Jovan T. Nikolić zapravo srpska verzija Johna Tolkiena.

Iako se mnogima Medićeva neobična teza možda i neće previše svidjeti, Arbutina je uvjeren kako će je pravi ljubitelji Tolkiena bez problema prihvatiti.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.