Zabava

Tolkienov svijet

Nagodba oko Hobita teška 100 milijuna dolara?

Nagodba oko Hobita teška 100 milijuna dolara?

Međutim, svjetski mediji prenose, pozivajući se na dobro obavještene izvore, da je postignuta nagodba teška najmanje 100 milijuna dolara. Ako je tomu tako, u pitanju je jedna od najviših nagodbi u povijesti Hollywooda

Kao što su se milijuni fanova J. R. R. Tolkiena diljem svijeta potajno nadali - postignut je dogovor između Tolkienove zaklade, New Line Cinema i izdavača HarperCollinsa, javlja HTV .

Time je napokon okončan sudski proces koji je prijetio zaustaviti snimanje dvaju filmova temeljenih na Tolkienovoj prvoj knjizi Hobit.

U preksinoć objavljenom priopćenju stoji kako su se suprotstavljene strane dogovorile oko tužbe vezane uz filmsku trilogiju Gospodar prstenova. Detalji dogovora proglašeni su tajnom. Zaklada je tek kratko priopćila kako Warner Bros. i MGM mogu nastaviti sa pripremama za snimanje Hobita.

Međutim, svjetski mediji prenose, pozivajući se na dobro obavještene izvore, da je postignuta nagodba teška najmanje 100 milijuna dolara. Ako je tomu tako, u pitanju je jedna od najviših nagodbi u povijesti Hollywooda.

Mi iskreno cijenima doprinos Tolkienovih knjiga u financijskom uspjehu naših filmova. Vrlo smo zadovoljni što je ova tužba napokon iza nas, rekao je za Hollywood Reporter Alan Horn, predsjednik Warner Bros. Entertainmenta.

Tužba protiv ugašenog filmskog studija i njegovih sljednika podignuta je u veljači prošle godine. Tolkienovi nasljednici i HarperCollins zajednički su od New Linea zahtijevali ugovorom zajamčeni udio u zaradi od navedene trilogije. Iako taj udio iznosi 7,5% od zarade, studio je nasljednicima isplatio samo 62 500 dolara. Odvjetnici Zaklade prvo su tražili 150 milijuna dolara, da bi taj iznos tijekom suđenja narastao na 220 milijuna dolara.

Jesu li toliko zaista i dobili, možda nećemo nikada saznati. Međutim, obzirom da su odustali od svog drugog zahtjeva, a to je proširivanje svojih prava i na dva filma koja se planiraju snimiti prema Hobitu, iznos nagodbe nije teško zamisliti.

Trilogija koju je režirao Peter Jackson do sada je zaradila nevjerojatnih 6 milijarda dolara.

Novi Zeland priprema se za dolazak filmske ekipe

Snimanje na Novom Zelendu trebalo bi, prema najavama, početi u ožujku iduće godine. Tamo su pripreme u punome jeku. Kao što smo vas već izvijestili, u tijeku je reizgradnja Hobitona, a izrađuju se i bačve u kojima će patuljci pobječi iz vilenjačkog zatvora.

Prvi film svjetsku premijeru trebao doživjeti za Božić 2011., a drugi za Božić 2012.

Scenarij za prvi film Hobit završen je i predan studiju. Također, čini se kako se zna glumac koji će utjeloviti Bilba Bagginsa, glavnoga lika u knjizi, no ime još nije objavljeno.

Informaciju je na BFI IMAX projekciji trilogije Gospodar prstenova krajem kolovoza u Londonu potvrdio sir Ian McKellen, koji je rekao da zna ime glumca te kako će fanovi biti vrlo zadovoljni. McKellen je rekao da u ožujku iduće godine odlazi na Novi Zelend kako bi reprizirao ulogu Gandalfa.


Hobit u dva dijela

Podsjetimo, film prema knjizi Hobit bit će snimljen u dva dijela. Potvrdila su to u travnju dvojica čelnih ljudi projekta - redatelj Guillermo Del Toro i izvršni producent Peter Jackson.

Odlučili smo radnju "Hobita" podijeliti u dva dijela, uključujući tu i Bijelo vijeće, kao i Gandalfove dolaske u Dol Guldur, rekao je Del Toro.

Zaključili smo kako bi bilo pogrešno nagurati sve u jedan film, dodao je Jackson. Osnovna radnja će se temeljiti na "Hobitu", a dva filma će nam omogućiti da cijeli posao odradimo s malo više stila, smatra redatelj Gospodara prstenova.

 


Reci što misliš!