Kultura

Najavljujemo

Zdravko Pleše Zadranima će predstaviti "Priču o Paganiniju"

Zdravko Pleše Zadranima će predstaviti

U četvrtak 15. studenog koncertom u Velikoj dvorani HNK Zadar s početkom u 20 sati Zadar će obilježiti 230. rođendan najvećeg violinističkog virtuoza, talijanskog majstora Niccolòa Paganinija!

Za tu prigodu Zadranima će svirati violinist Zdravko Pleše i to izbor najljepših,  ali jako zahtjevnih Paganinijevih Capriccia op. 1. Riječki violinist koji je svoju svirku nakon odlaska iz rodnog grada usavršavao u Beču i Ljubljani, neće samo svirati. Između glazbenih točaka pričat će  životu, djelu i cjelokupnom liku Niccolòa Paganinija kao i problemima izvedbe njegovih djela.

Strast, nemiran duh, želja za novim i drugačijim tek su neke od karakternih kvaliteta Zdravka Plešea koje ga čine jednom od najneobičnijih violinista u Hrvatskoj danas. Kao vrstan violinist Pleše je shvatio da  konvencionalni koncerti nisu dovoljni da bi se približio publici i stoga za svaki svoj koncert on priprema dodatni sadržaj. U ovom slučaju bit će to kratke priče koje će nam pomoći da bolje razumijemo i na zanimljiviji način doživimo Paganinijevu glazbu.

Zdravko Pleše je osim školovanja, natjecanja, pedagoškog rada, te svirke u orkestrima i organizator dvaju festivala - jednog na Grobniku - Festival komorne glazbe Grobnik i jednog u Piranu - Tartinijevi dani. Okušao se i na filmu pa je tako u produkciji RTV Slovenija nakon audicije dobilo ulogu i utjelovio mladog Tartinija u filmu Vražji Tartini.

Svestrani umjetnik Zdravko Pleše za izvedbu Koncerta za violinu i orkestar u D - duru N. Paganinija i Koncerta za violinu i orkestar W. A. Mozarta nagrađen je Prešernovom nagradom. Kao solist svirao je s raznim orkestrima i to pod dirigentskim vodstvom velikog slovenskog dirigenta Antona Nanuta, zatim Davida Villersa, Dušana Nedovića, Matjaža Brežnika, Nade Matošević i drugih.

Zdravko Pleše koncertno nastupa u triu Arte te Ensemble Contemporanea 21 u kojima sviraju i njegove sestre.

Osim interpretacijom glazbe Zdravko Pleše bavi se i skladateljskim stvaralaštvom te piše i aranžira glazbu za različite glazbene sastave. Kao gimnazijalac u Rijeci i Ljubljani stekao je veliku ljubav prema literarnom stvaralaštvu pa je tako ovoga mjeseca izašla njegova prva zbirka pjesama pod naslovom Novi dan.

Zdravko Pleše prije mjesec dana snimio je video spot o svojem glazbenom životnom putu. Glazbena podloga upravo su dijelovi Capriccia Niccolòa Paganinija - dijela koja će predstaviti u Zadru. POGLEDAJTE: http://www.youtube.com/watch?v=zF3uKU3fovI

Nadasve neobičan i zanimljiv glazbeni događaj razlog je više da posjetite HNK Zadar i uživate u taktovima strastvene, žestoke i virtuozne glazbe Niccolòa Paganinija. 

Prodaja ulaznica: Blagajna HNK Zadar, od 11 - do 13 h i od 18 do 20 h. Cijena ulaznice iznosi 40 kuna.

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.