Kultura

Najavljujemo

Zagreb postao grad poezije: Umjetnici govore jezikom ljubavi

Zagreb postao grad poezije: Umjetnici govore jezikom ljubavi

Zagreb je ponovno postao grad poezije. Sve to zahvaljujući Goranu Matoviću koji je četvrtu godinu za redom organizirao festival 'Zagreb, grad poezije'.

 

"Govorimo jezikom ljubavi, pokušavamo govoriti pročišćenim jezikom, a najmudriji govor je govor pjesnika. Zbog toga smo pokrenuli festival 'Zagreb-grad poezije', premrežili mnoge lokacije u gradu, spojili ga na poeziju kao infuziju i grad je otkrio svoje novo, ljepše lice", kaže Matović.

Ideja Teatra poezije i festivala 'Zagreb, grad poezije' je da se okupe svi relevantni umjetnici na jednom mjestu.

"I glumci i pjesnici i glazbenici i filmski djelatnici, dizajneri, likovnjaci, okupljeni su u akciju građenja scenskih događaja", ističe Matović.

Festival ukupno traje četiri dana, a započeo je jučer u Vip clubu u Zagrebu. Sve je počelo s Antunom Brankom Šimćem i predstavom Tamni pjevač.

"Tamni pjevač je Antun Branko Šimić, ali i Tin Ujević, Janko Polić Kamov, Josip Sever, Vesna Parun. To su ljudi koji pripadaju svetačkom redu u hrvatskoj književnosti. Oni su brisali granice između života i smrti, između života i pjesme i skupo su plaćali cijenu svog autorstva", pojašnjava Matović.

Žarko Potočnjak nam je otkrio kako je poezija zvučala nekada.

"Zagreb ima jaku dugu tradiciju govorenja i slušanja poezije. Mladi ne znaju za 'Ting-tangl'. To je bilo jedno kultno sastajalište pjesnika, onih koji su voljeli govoriti poeziju, a naravno i onih koji su voljeli slušati poeziju", sjeća se Potočnjak.

Poezija danas, priznaje nam poznati glumac, ostala je tek na Goranu Matoviću, inače i organizatoru festivala Zagreb, grad poezije.

"Nekad ste barem jednom tjedno negdje mogli sjesti i uz nekakav instrument i poslušati čitanje dobre poezije. Danas toga više nema. Stvarno mislim da bi trebalo podržati 'Zagreb, grad poezije' jer je to on uvijek bio i nadam se da će biti i dalje", zaključuje Potočnjak.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.