Kultura

Komentar o medijskoj sceni Zagreba

Vukšić: Bandić je kupio skoro sve lokalne medije

Vukšić: Bandić je kupio skoro sve lokalne medije

U Novinarskom domu održana je javna rasprava na temu 'Grad Zagreb i mediji - danas i sutra' koju je organizirala platforma 'Novi prostori govora', sastavljena od šest udruga s područja neprofitnih medija i nezavisne kulture. Razgovaralo se o odnosu gradskih vlasti prema lokalnim medijima, s očekivanim izostankom gradonačelnika Milana Bandića ili bilo kojeg njegovog predstavnika.

Platformu Novi prostori govora čini šest organizacija s područja neprofitnih medija i produkcija te nezavisne kulture. Nositelj projekta je Kurziv - Platforma za pitanja kulture, medija i društva (nakladnik portala Kulturpunkt.hr), a partneri su Udruga za promicanje kultura Kulturtreger (nakladnik portala Booksa.hr), nezavisna produkcije Fade In, K-zona (nakladnik portala Vox Feminae), Centar za dramsku umjetnost (nakladnik časopisa Frakcija) te Savez udruga za razvoj neprofitnih medija N-mreža. Osnovni cilj platforme je potaknuti kreiranje medijske strategije u Gradu Zagrebu, a da bi se to postiglo potrebno je pokrenuti javnu raspravu, koja je započeta i tribinom održanom u ponedjeljak, 6. svibnja, u Novinarskom domu.

Raspravu je moderirala Jelena Berković iz GONG-a, a govorili su predstavnici stranaka koje se natječu na lokalnim izborima te docentica s Fakulteta političkih znanosti dr. Viktorija Car. U ime HDZ-a govorio je Jasen Mesić, Laburiste je predstavljao gradonačelnički kandidat i saborski zastupnik Branko Vukšić, Diana Pečkaj Vuković iz HSLS-a, Vlasta Toth iz Zelene liste, HNS-ovac i kandidat za zamjenika gradonačelnika Tomislav Stojak te Iva Kvakić iz novoosnovane stranke Za grad. Svi oni su odgovorili imali priliku odgovoriti na pitanje poput 'koja su tri najveća problema lokalnih medija u Zagrebu', a manje-više jednoznačan odgovor je bio - Milan Bandić.

Aktualnog gradonačelnika, koji nije došao na tribinu niti je poslao svojeg predstavnika, prozivali su skoro svi govornici, pa je tako Branko Vukšić rekao da je 'Bandić skoro kupio sve lokalne medije', Stojak je ukazao na 'nepostojanje profiliranih kriterija financiranja', Pečkaj Vuković je napomenula da 'lokalne medije plaćaju građani kroz prirez a veličaju se pojedinci', pa ne čudi što je Jasen Mesić pronicljivo napomenuo da 'o medijima treba itekako pričati, ali nije baš dobro pričati o medijima u predizborno vrijeme'.

O ulozi lokalnih medija u Zagrebu itekako vrijedi razgovarati, no očito je predizborna kampanja za lokalne izbore utjecala na izrečeno na tribini platforme 'Novi prostori govora'. Brojne i opravdane kritike na netransparentan način rada gradonačelnika Milana Bandića većina je prisutnih kontekstualizirala tako da sebe ponudi kao bolju alternativu, pa se mnogo manje prostora posvetilo suštinskim promjenama načina financiranja lokalnih medija te što se time želi postići.

Ipak, vrijedi istaknuti da je kao dobar način financiranja i transparentnog rada navedena Zaklada Kultura nova te kako ona dodjeljuje novac za razne projekte. Zaključeno je i da bi lokalni mediji trebali obratiti više pažnje kvartovskim temama, kao i da se uz pomoć novca građana trebaju financirati samo mediji koji se vode javnim interesima, izbjegavaju estradizaciju te njeguju analitičko novinarstvo.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.