Kultura

U crkvi sv. Donata

Hrvatski gudački kvartet priprema "Hommage à 3B"

Hrvatski gudački kvartet priprema

U srijedu, 22. svibnja s početkom u 20 sati u crkvi Sv. Donata djela ovih velikana svirat će Hrvatski gudački kvartet!

U 2013. godini glazbeni svijet obilježit će 180. rođenja dva skladatelja koji su zadužila svjetski glazbeni romantizam - Johannesa Brahmsa i Aleksandra Borodina.

U godini 2012. prošlo je već punih dvadeset godina od smrti hrvatskog skladatelja Bruna Bjelinskog. Koncertna sezona u Zadru jednim će događajem obilježiti ove, za glazbu i glazbenike izuzetno važne obljetnice.

Predstavit će ih kroz svirku novoosnovanog Hrvatskog gudačkog kvarteta mahom sastavljenog od mladih, ali već afirmiranih glazbenika. Hommage à 3B - Brahms, Borodin, Bjelinski bit će premijerni nastup ovog ansambla u Zadru. Prvi violinist, Marco Graziani inače je i koncert majstor Zadarskog komornog orkestra. Zaposlen je pri HNK u Zagrebu te ujedno radi na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, dok su ostali članovi Kvarteta, Alina Gubajdulina, Aleksandar Jakopanec i Smiljan Mrčela zaposlenici Zagrebačke filharmonije.

Ovi vrsni glazbenici u prvom dijelu koncerta izvest će Lirski kvartet Brune Bjelinskog i Gudački kvartet br. 2 u D - duru Aleksandra Borodina, a u drugom Gudački kvartet br. 2 u a - molu Johannesa Brahmsa.

Koncert će se održati u crkvi Sv. Donata s početkom u 20 sati.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.