Kultura

Klooz

Mlade treba zaljubiti u kulturu

Mlade treba zaljubiti u kulturu

Kultura i mladi. Kada počnemo razgovarati o ovoj temi, na površinu ispliva još mnogo toga. Tako je bilo i u klubu za mlade Klooz u Zadru, gdje su se okupili predstavnici nezavisne kulture i članovi Savjeta mladih Zadarske županije.

Postavlja se pitanje - koliko su mladi uopće zainteresirani za kulturne sadržaje?

Ankete pokazuju da ih ne zanima ništa više od tradicionalnih klapsko-mediteranskih sadržaja, što se vezuje i uz već okorjelu ''festivalizaciju'' kulturne ponude u Zadru, odnosno činjenicu da se i kulturna produkcija podređuje sezoni.

Ivana Begović, apsolventica diplomskoga studija hrvatskoga jezika i književnosti, članica radionice pri HNK-u Zadar i ansambla Dragon teatra, koja dolazi iz Požege, smatra da u Zadru ipak ima potencijala, posebno za mlade koji dolaze iz mjesta u kojima nema kazališne kuće, koncerata i sl. Pohvalila je glumačku radionicu HNK Zadar koja pruža priliku mladima, ali isto tako, napomenula da bi trebalo omogućiti rad nezavisnim umjetničkim organizacijama.

Tu već govorimo o problemu prostora u gradu za djelovanje nezavisnog kulturnog kruga, kojega u Zadru ne nedostaje, ali nije dovoljno umrežen.

Valentina Mlađen iz književne udruge ZaPis i novinarka osvrnula se na entuzijazam koji svaki kulturni akter koji djeluje van institucije ulaže u ono čime se bavi. ''Pozitivnih promjena ima, ali publiku trebamo stvarati. Mlade trebamo zaljubiti u kulturu'', poručila je Mlađen.

 

Danijela Surać predstavila je novoosnovani Savjet mladih Zadarske županije čiji je cilj pokrenuti mlade diljem županije na osnivanje vlastitih organizacija.

Danica Aleksandrova mlada je kazališna kritičarka iz Bugarske sa zadarskom adresom. Ona je sa sudionicima tribine podijelila svoja iskustva. U Sofiji tako postoji bogata kulturna ponuda, ali izvan grada - praznina. Centralizacija u punom zamahu. Danica smatra da sve polazi iz obitelji - roditelji trebaju djecu ''odgojiti u duhu kulture'', čitati im, voditi ih na izložbe, u kazalište lutaka, itd.

Da mladima umjetnost nije privlačna potvrđuje i Jadranka Pelikan, konzultantica za strateško planiranje. ''Prema rezultatima istraživanja, mladi su otišli korak unatrag. Nezainteresirani su, ne bune se, nemaju jasne stavove. Zašto je tako? Nedostaje sraza različitosti kultura'', smatra Pelikan. Postali smo monokultura, pasivni tip konzumacije kulture.

Na tribini se otvorilo još mnogo pitanja, poput prostora koji propadaju, a mogli bi se iskoristiti, ugaslog Callegra, zamiranja konstruktivne kritike, kriterija gradskih i županijskih javnih natječaja, zadarskih medija, cenzure.

Zadar je primjer kako se u kulturu treba uključiti. Mladima treba dati priliku da se sami okušaju u kreaciji, a koliko sluha za to imaju Županija i Grad? ''Okret potpora'' uskoro će organizirati tribinu o mogućnostima financiranja organizacija mladih, pa će biti zanimljivo čuti nešto više i o tome.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.