Kultura

Kontroverze iza nove biografije o Harper Lee

Kontroverze iza nove biografije o Harper Lee

Američka spisateljica Harper Lee, autorica romana 'Kako ubiti pticu rugalicu', kaže kako nije odobrila ili sudjelovala u pisanju memoara o svom životu

Knjigu 'The Mockingbird Next Door: Life With Harper Lee' napisala je Marja Mills, bivša novinarka Chicago Tribunea, koja je bila susjeda slavne autorice tijekom njezina života u Alabami.

'Uvjeravam vas, dok god sam živa, bilo koja knjiga koja se predstavlja kao biografija izdana uz moju dozvolu je prevara', napisala je 88-godišnja Lee.
Mills je odgovorila da je izdala knjigu uz 'blagoslov' autorice i njezine sestre.

 

'Nelle Harper Lee i Alice F. Lee znale su da pišem knjigu. Priče koje su podijelile sa mnom govore same za sebe', kazala je autorica koja se uselila u gradić Monroeville 2004. i živjela u kući do Harper i Alice Lee punih 18 mjeseci. U svojoj knjizi Mills piše kako je postala dio njihova društva i zadobila njihovo povjerenje. Navodno su bile prijateljice još tri godine nakon što se odselila.

Ne želi imati veze s biografijom

Čim je izdavačka kuća Penguin najavila objavljivanje, još prije tri godine, Lee je vrlo jasno naznačila da ne želi imati veze s biografijom. U to doba, autorica nagrađena Pulitzerom objasnila je kako ne želi sudjelovati u promociji i odbija autorizaciju, a da su sve ostale tvrdnje - laž.

Do samog objavljivanja ostala je pri tom stavu dodajući kako je Mills okončala druženje s njezinom sestrom i kako je bila 'povrijeđena, ljuta i tužna, ali nikako iznenađena' kad je otkrila 'pravu misiju' bivše susjede, a to je 'pisanje još jedne knjige o Harper Lee'.

'Odmah sam prekinula sve kontakte s gospođom Mills, a napuštala sam grad kad god bi se ona pojavila u blizini', kazala je.

U Penguinu su u utorak najavili objavu riječima kako je 'autorica napravila izvrstan posao te kako se raduju dijeljenju priče o izvanrednim sestrama Lee s čitateljima' dodajući kako stoje iza autorice.

Lee nije dala intervju od 1964. godine; poznata je njezina odbojnost prema novinarima pa bi sudjelovanje u memoarima bio prvi takav presedan u posljednjih 50 godina.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.