Kultura

U 2. krugu natječaja Ministarstva 46 medija

U 2. krugu natječaja Ministarstva 46 medija

Dovršen je drugi krug natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava neprofitnim medijima Ministarstva kulture, u kojem su sudjelovala 42 postojeća i četiri nova medija, a konačni rezultati objavit će se 24. rujna na internetskoj stranici Ministarstva.

 

Prema broju bodova na prvih pet mjesta privremene liste postojećih medija su Portal H-Alter, Forum.tm, Libela.org - portal o rodu, spolu i demokraciji, Internetski portal VoxFeminae.net i Lupiga.Com.

Od novih medija su izabrani Portal Stav (stav.cenzura.hr), RAD, Muf (muf.com.hr) i autograf.hr, kojega je ministrica kulture, temeljem molbe, pozvala na sudjelovanje u drugom krugu te kategorije, a zbog iznimno male razlike od pet bodova.

U prvom krugu, koji je trajao do 17. srpnja, bila je 91 prijava, izabrano je 46 medijskih projekata, a završetkom roka za drugi krug prijava, koji je bio 10. rujna, utvrđeno je da dva prijavitelja nisu dostavila dodatnu dokumentaciju.

Povjerenstvo je prijave ocjenjivalo na temelju kriterija - Doprinos pluralizmu medijskog predstavljanja društvenih grupa, Doprinos pluralizmu društvenih tema u medijima, Različitost kuta gledanja odnosno pristupa u prikazu pojedinoj temi, Doprinos afirmaciji građanskih, političkih i socijalnih ljudskih prava, Ispunjavanje funkcije nadzora ekonomski i politički moćnih, Informativna širina komunikacije, Kontekstualna dubina komunikacije, uzimajući u obzir minimalnu zastupljenost po različitim tehnološkim platformama, najmanje po jedan televizijski, radijski, internetski i tiskani medij.

Novi mediji se ne ocjenjuju u drugom krugu, ali su trebali dostaviti dodatnu dokumentaciju, dok se postojeći mediji ocjenjuju prema preostalih šest kriterija - Profesijski standardi, Raznolikost novinarskih formi i žanrova, Udio vlastite proizvodnje, Doseg, dostupnost i utjecaj medija, Redakcijska demokracija, Broj radnika.

Ukupnih 2,97 milijuna kuna raspodijelit će se na pet financijskih podrški u iznosu od 250 tisuća kuna godišnje, šest po 170 tisuća kuna godišnje, sedam po 70 tisuća kuna godišnje i tri financijske podrške od 70 tisuća kuna godišnje za nove medijske projekte.

Razdoblje korištenja sredstava započinje 1. listopada ove godine, a završava 30. rujna iduće.

Bespovratna sredstava dodjeljuju se neprofitnim medijima s ciljem jačanja njihovog kritičkog kapaciteta i društvenog utjecaja, te radi širenja informativnog opsega i relevantnosti sadržaja postojećih neprofitnih medija, osnivanja novih medija te profesionalizacije novinarskog i autorskog rada u takvim medijima.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.