Kultura

Rijeka

Hrvatska i Talijanska drama riječkoga HNK podupiru Frljića i Blaževića

Hrvatska i Talijanska drama riječkoga HNK podupiru Frljića i Blaževića

Glumci Hrvatske i Talijanske drame riječkoga HNK Ivana pl. Zajca u utorak su priopćenjima poduprli intendanta Olivera Frljića.

Glumci Hrvatske drame navode kako su doznali za pritiske na Gradsko vijeće da se na dnevni red uvrsti točka o Frljićevu radu i njegovu opozivu te da podupiru i njegova suradnika, dramaturga Marina Blaževića, a glumci Talijanske drame ističu kako reagiraju zbog "polemika koje se čuju u posljednje vrijeme".

Smatramo da je vrlo neozbiljno i neodgovorno dovoditi u pitanje nečiji umjetnički rad i ravnateljstvo u tako kratkome roku u kojem nije niti počela realizacija njegova programa koji je nedavno prihvatilo Gradsko vijeće, što je samo dokaz da argumenti nisu umjetnički, nego isključivo politički, stoji u priopćenju glumaca Hrvatske drame.

Ističu kako kao ansambl osjećaju da je dolaskom Olivera Frljića na dužnost intendanta omogućen otvoren dijalog, što je nužan temelj njihova kreativnog rasta i slobode umjetničkog izraza.

Priopćenje je potpisalo 15 glumaca Hrvatske drame.

Ansambl Talijanske drame također navodi da su dva mjeseca prekratko razdoblje za ocjenu nečijeg vodstva, ralizaciju projekata i cjelokupne vizije. U tom razdoblju, ističe taj ansambl, uz obostrano povjerenje uvijek su bili uvaženi i prepoznati autonomija i umjetnički izbori direkcije i ansambla Talijanske drame.

Vijećnici riječkoga Gradskog vijeća HDZ-a i Hrvatskih laburista u ponedjeljak su se dogovorili da će pokrenuti postupak uvrštavanja rasprave o radu Kazališnog vijeća HNK Ivana pl. Zajca i intendanta toga kazališta Olivera Frljića na dnevni red Gradskog vijeća. Nova uprava riječkoga HNK, to jest intendant Oliver Frljić i njegov prvi suradnik, glavni dramaturg kazališta Marin Blažević nekoliko su puta otkako su u rujnu došli na čelo te kazališne kuće izazvali burne reakcije u Rijeci. Prvi izvor prijepora bilo je postavljanje natpisa "Hrvatsko LGBT kazalište Ivana pl. Zajca" i "Čestitamo Dan nezavisnosti" uz zastavu duginih boja na pročelju kazališta na Dan hrvatske neovisnosti, 8. listopada. Iz uprave HNK objasnili su da time žele upozoriti na kršenje prava manjina te da žele otvoriti vrata kazališta manjinama. Kritičari tog postupka najčešće su isticali da se tako obezvrjeđuje taj praznik te da zgrada HNK nije mjesto za iznošenje stajališta pojedinaca.

Ubrzo nakon toga, usporedno s premijerom predstave "Pseudolusove muke" Talijanske drame, na pročelje je postavljen natpis Hrvatsko-talijansko kazalište Ivana pl. Zajca te talijanska zastava ispod hrvatske. Sljedeća akcija uprave na zgradi HNK bilo je postavljanje velikog portreta Bojana Glavaševića s natpisima "Ja ne mrzim" i "Heroj, a ne zločinac".

Danas, na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, na pročelju zgrade riječkoga HNK pojavila su se dva natpisa. Uprava HNK postavila je veliki natpis "Hrvatsko apolitičko kazalište", a nakon toga riječki dragovoljci "A" bojne 111. brigade HV-a natpis "I reći ću vam samo jednu stvar - zapamtite Vukovar 18. 11. 1991."


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.