Kultura

Zagrebačka Nacionalna i sveučilišna knjižnica:

Predstavljena najnovija djela umjetnice Zdenke Pozaić

Predstavljena najnovija djela umjetnice Zdenke Pozaić

Zagrebačka Nacionalna i sveučilišna knjižnica u četvrtak je bila mjesto gdje su štovatelji djela ugledne hrvatske likovne umjetnice, slikarice i grafičarke Zdenke Pozaić mogli vidjeti njezina najnovija djela, sadržajno okupljena u tri niza - šestom kolu bibliofilske edicije "Riječ i slika", Biblioteci Kajdanka i pjesničko-grafičkoj mapi "Križ i sidro".

Nizove su predstavili voditeljica Grafičke zbirke NSK dr. Mikica Maštrović i trojica akademika - Ivan Golub, Josip Bratulić i Tonko Maroević.

Akademik Golub sažeo je sve pohvale radu Zdenke Pozaić u jednostavnoj prosudbi da je ona doista umjetnica slike i riječi, a umjetnica je jednako sažeto zahvalila pjesnicima, kako riječi, tako i nota na trajnom nadahnuću koje joj daruju i koje je prati u njezinu radu.

Mikica Maštrović se također osvrnula na ljubav Zdenke Pozaić prema pjesništvu koje, rekla je, pokreće nastavak umjetničkog izričaja u vlastitu mediju - grafici. Dodala je kako stoga ni ne čudi da je u ediciji "Riječ i slika" izišlo već šesto kolo te grafičko-pjesničke mape potaknute stihovima Dore Pfanove, Miroslava Krleže, Ivana Goluba i fra Bonaventure Dude. Maštrović je podsjetila da je prvo kolo objavljeno 1997. godine s drvorezima Zdenke Pozaić i pjesmama Luke Paljetka, te da je do sada u ediciji "Riječ i slika" izišlo ukupno 38 grafičko-pjesničkih mapa Zdenke Pozaić.

Napomenula je da je Pozaić 2010. godine pokrenula novu ediciju "Kajdanka" inspiriranu velikanima svjetske glazbe, od kojih je prva bila ona posvećena poljskom skladatelju i pijanistu Fredericu Chopinu koju je realizirala s Lukom Paljetkom, druga iz iste edicije posvećena je mađarsko-njemačkom skladatelju Franzu Listzu, a posljednja njemačkome skladatelju Richardu Wagneru.

Maštrović je istaknula da je umjetnica do sada realizirala desetak grafičkih mapa, među kojima je i danas predstavljena grafičko-pjesnička mapa "Križ i sidro" sa stihovima hrvatskih književnika Mavra Vetranovića, Dragutina Domjanića, Nikole Šopa, Serafina Mičića i Ivana Goluba.

Akademik Bratulić, koji je i autor predgovora toj mapi, napomenuo je kako se Zdenka Pozaić "godinama druži s promišljanjem križa kao poruke i nade, ali i vizualizacije toga vječnog znaka i njegova znaka u našemu životu, djelima, postupcima, leđima...". S tim u vezi podsjetio je i na izložbe iz njezina ciklusa "Znak K 33" na kojima je u Zagrebu - 2010. godine i Sisku 2014. godine predstavila 33 kolaža s križevima kao sjećanje na 33 godine zemaljskoga života Isusa Krista.,

Po riječima akademika Maroevića, šesto kolo kolekcije/edicije "Riječ i slika", ponovno potvrđuje umjetnicu kao pravu zagovornicu intermedijalnosti, doživljajne sinestezije i stvaralačke sinteze. Šestim kolom, Pozaić je odala počast isključivo domaćoj, hrvatskoj poetskoj riječi, rekao je Maroević i istaknuo kako je novim kolom grafičkih listova Zdenka Pozaić još jednom zadužila ljubitelje i znalce "Riječi i slike".

Predstavljanje je bilo popraćeno stihovima koje su kazivali Ivan Golub te dramski umjetnici Branka Cvitković i Dragan Despot.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.