Kultura

Split:

Splitski HNK: u subotu premijera opere "Carmen"

Splitski HNK: u subotu premijera opere

Na velikoj sceni splitskoga HNK pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića i u režiji Dore Ruždjak-Podolski u subotu će biti premijera jedne od najizvođenijih opera "Carmen" Georgesa Bizeta, najavljeno je u četvrtak na konferenciji za novinare u toj kazališnoj kući.

Intendant splitske kazališne kuće Goran Golovko rekao je kako je postavljanje te opere u svakom kazalištu svečanost te da se elementi scenografije koriste iz sarajevske premijere.

Postavljanje opere "Carmen" u splitskome HNK treće je u posljednjih 20 godina maestru Ivi Lipanoviću, koji je rekao kako je ovaj put riječ o spoju iskustva i mladosti.

"Strašno mi je drago što mladost na taj način uvodimo u proizvodnju i produkciju, a značajni profesionalci koje imamo su Terezija Kusanović, Ivica Čikeš i Valentina Fijačko, dobro poznati splitskoj publici, i vjerujem kako će privući znatan dio publike", rekao je maestro Lipanović, ističući kako je zadovoljan odličnim pjevačkim podjelama, zborom i orkestrom.

Redateljica Dora Ruždjak-Podolski rekla je da iz Sarajeva prenosi samo osnovni "kostur" scenskog prostora te da je splitska "Carmen" potpuno drugačija od sarajevske. Istaknula je kako je u posljednje vrijeme zanima da ukine tzv. četvrti zid, tj. da pokuša prokomunicirati predstavu s publikom tako joj se interpreti izravno obraćaju.

To je u prvom činu, kada Carmen pjeva drugu strofu Habanere (arija Carmen) i na samom kraju, kada don Jose ubije Carmen i publici poručuje da ga može osuditi. To je decentan, a ne agresivan potez jer osobno ne volim agresivne redateljske poteze, rekla je redateljica.

U ulozi Carmen nastupit će mezzosopranistica Terezija Kusanović koje će se u sljedećim izvedbama smjenjivati s Ivanom Srbljan, u ulozi don Josea Aljaž Farasin i Mikheil Sheshaberidze, a u ulozi Escamilla Ivica Čikeš i Ivan Šarić.

Scenograf je Josip Lovrenović, kostimografkinje Vanja Popović i Sonja Obradović, oblikovatelji svjetla Zoran Mihanović i Branimir Bokan, a zborovođa Ana Šabašov.

Bizetova "Carmen" na praizvedbi 3. ožujka 1875. u pariškoj Opera-Comique doživjela je neuspjeh. Baš kao i mnoga druga djela, vrijeme joj je donijelo drugačiju sudbinu od predviđanja tadašnjih glazbenih kritičara i publike.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.