Kultura

Maršal

U subotu u splitskom HNK praizvedba opere "Maršal"

U subotu u splitskom HNK praizvedba opere

Riječ je o klasičnoj operi s dijelovima mjuzikla, odnosno zabavne glazbe. U libretu sam potpuno slijedio scenarij - kazao je skladatelj Dalibor Foretić

Operna publika čut će i vidjeti dobru operu, a i druga publika dobit će ugodno i zanimljivo iskustvo. Bavimo se likom i djelom jednog čovjeka, koji se ne pojavljuje u operi, i koji 30 godina od svoje smrti intrigira ljude da se izjasne “za” i “protiv” njega, piše slobodnadalmacija.hr

Bavimo se škakljivim dijelom povijesti, ali bježimo od bilo kakvog političkog opredjeljenja - kazao je redatelj predstave Mario Kovač na predstavljanju praizvedbe opere “Maršal” u HNK Split.

Koprodukcija splitske kazališne kuće i Muzičkog bienalla Zagreb, čiji je libreto nastao prema scenariju filma “Maršal” Ive i Vinka Brešana, imat će svoju praizvedbu u HNK Split u subotu, u 20 sati.

- Riječ je o klasičnoj operi s dijelovima mjuzikla, odnosno zabavne glazbe. U libretu sam potpuno slijedio scenarij - kazao je skladatelj Dalibor Foretić.

- Imali smo vrlo malo vremena za rad, ali rezultat je vrlo kvalitetan. Iako Zbor u ovoj operi nema toliko značajnu ulogu, zaslužuje pohvale. No posebno bih pohvalio Orkestar, u kojem su i saksofoni i električne gitare, zbog zaista iznimne svirke niza talentiranih glazbenika - kazao je dirigent Ivo Lipanović, dodavši da mu je drago dirigirati nova djela, bilo simfonijska, bilo operna.

Duško Mucalo je kazao da se čak i afera oko prisluškivanja, zbog kojeg je i maršal morao smijeniti Rankovića, može shvatiti i kao dobrodošao marketinški potez.

- Opera je nastajala pod čudnim okolnostima. Ovo je 13. premijera ove sezone, a četvrta operna. Moram odati priznanje ansamblu Opere koji je učinio nemoguće. A posebne pohvale idu ravnatelju Opere Ivici Čikešu - kazao je v.d. intendanta.

- Ovo je prvi put u 50-godišnjoj povijesti zagrebačkoga Bienalla da smo se makli iz Zagreba. Ova splitska koprodukcija ima posebno mjesto uoči samoga zatvaranja. Riječ je o izvrsnoj suradnji s HNK Split. U kinu “Tuškanac” bit će izravni prijenos opere, koju će tako gledati dvije publike - rekla je producentica Bienalla Srđana Vrsaljević, inače Splićanka.

- Maršalove riječi još su uvijek aktualne. To je tema koja dotiče moju generaciju - kazao je solist Branko Robinšak iz Slovenije, koji je prije češće gostovao u Splitu. Nositelj naslovne uloge Stefan Kokoškov kazao je da on obično u drami pjeva, a u operi glumi.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.