Kultura

Puccinijeva "Madama Butterfly" nakon 28 godina ponovno u Splitu

Puccinijeva

Opera Giacoma Puccinija "Madama Butterfly" premijerno će biti izvedena na pozornici Hrvatskoga narodnog kazališta u Splitu u četvrtak, 26. ožujka pod ravnanjem talijanskog dirigenta Ginaluce Martinenghija i u režiji Dražena Siriščevića, a u glavnoj ulozi Cio-Cio-San, Madame Buttefly nastupit će Cristina Park.

 

Govoreći o koncepciji predstave, redatelj Siriščević istaknuo je u utorak na konferenciji za novinare da je bit predstave "biti u službi Puccinijeve glazbe i drame koju je stvorio" te će, kako je napomenuo, nastojati na scenu prenijeti sve "što se čuje u partituri".

U toj je operi, objasnio je redatelj, riječ o dva suprotstavljena svijeta i "dobroj ljubavnoj priči koja suprostavlja dva svijeta - jedan koji ljubav vidi kao nešto što se daje i drugi koji ljubav vidi kao nešto što se prima".

Dodao je da je Puccinijeva opera moderna danas kao i onda kad je skladana. "Danas je u svijetu umjetnosti sve legitimno činiti, no mislim da ova opera ne živi na pozornicama zato što je svaki put netko stavlja u određeno vrijeme, nego živi na pozornicama zato što je Puccini to djelo tako napravio. Siguran sam da neću privući više publike zato što ću Butterfly odjenuti u neke druge kostime i prebaciti vrijeme", rekao je Siriščević.

Pozivajući gledatelje na operu koja odavno nije prikazana u Splitu, redatelj je istaknuo i "sjajnu pjevačku podjelu, predivne kostime koje je izradio Juraj Zigman" te scenografiju Slavena Raosa.

"Bude li publika na kraju plakala, mi ćemo na pozornici biti jako sretni jer ćemo znati da smo uspjeli", zaključio je Siriščević.

Ravnatelj Opere HNK Ivo Lipanović podsjetio je da se "Madama Butterfly" na splitsku pozornicu postavlja prvi put nakon 28 godina te da je splitska opera s tom predstavom 1990. gostovala u Španjolskoj. Slavnu Puccinijevu operu Lipanović smatra dijelom repertoara koji "treba i odgovara splitskoj publici".

Napomenuo je da je u prvobitnoj verziji glavnu ulogu trebala pjevati Valentina Fijačko, koja će se ansamblu priključiti iduće godine.

Na premijeri u četvrtak u ulozi Madame Butterfly nastupit će korejska sopranistica Cristina Park, koja je tu ulogu otpjevala više od dvadeset puta u mnogim zemljama, a svaki je nastup bio emotivan.

"Složena je to opera, tehnički vrlo zahtjevna", rekla je Park te dodala kako joj je bilo iznimno lijepo raditi s redateljem Siriščevićem "koji uvijek radi s osmijehom na licu".

S njom će se u glavnoj ulozi izmjenjivati Sandra Plamenac, kojoj će to biti prvi nastup.

U ulozi časnika američke mornarice B.F. Pinkertona nastupit će Mikheil Sheshaberidze. Ljubomir Puškarić nastupit će u ulozi Sharplessa, Terezija Kusanović i Barbara Sumić izmjenjivat će se u ulozi Suzuki, Vinko Maroević i Miroslav Ljubičić u ulozi Gora, Špiro Boban i Jure Mirošević u ulozi Princa Yamadorija, Marijo Krnić bit će Bonzo, Marko Lasić i Mate Akrap alternirat će u ulogama Yakuside, Carskoga komesara i Matičara, Bjanka Ivas bit će Kate Pinkerton, a Ana Vitturi Bacelj Tuga.

U predstavi nastupaju i solisti splitskoga Baleta Nikša De Marchi, Ashatbek Yusuphanov i Tea Požgaj za koje je koreografiju osmislila Yuki Nakashima.

Nastupit će i Zbor pod vodstvom Ane Šabašov, a oblikovatelj svjetla je Srđan Barbarić.

Postavljanje "Madame Butterfly" na splitsku scenu stajat će 400 tisuća kuna.

Giacomo Puccini skladao je operu "Madama Butterfly" 1904., nakon "Manon Lescaut" (1893.), "La Boheme" (1896.) i "Tosce" (1900.). Ta tragična opera o nesretnoj ljubavi mlade Japanke na praizvedbi u milanskoj Scali doživjela je potpun neuspjeh, nakon čega ju je Puccini doradio te je nekoliko mjeseci poslije uspješno izvedena u Bresciji i postala je jedna od najizvođenijih opera svjetskog repertoara.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.