Kultura

Karakaš i Prtenjača u užem izboru za nagradu Meša Selimović

Karakaš i Prtenjača u užem izboru za nagradu Meša Selimović

U uži izbor za ovogodišnju Nagradu Meša Selimović ušlo je pet romana, među kojima i dva hrvatskih pisaca - "Blue moon" Damira Karakaša, objavljen u izdanju Sandorfa, i "Brdo" Ivice Prtenjače, koji je objavio nakladnik VBZ.

 

Među kandidatima za najbolji roman objavljen u 2014. na području Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije našli su se još i roman "Kuća sećanja i zaborava" beogradskog romanopisca, dramatičara i esejista Filipa Davida (Fraktura, Laguna), "Utjeha noćnog neba" bosansko-hercegovačkog književnika i dramatičara Dževada Karahasana (Profil) i "Devet" crnogorskog novinara i književnika Andreja Nikolaidisa (Otvoreni kulturni forum Cetinje).

Nagrada se svake godine dodjeljuje u okviru Međunarodnih književnih susreta "Cum grano salis" čije se 15. izdanje održava od 2. do 5. rujna u Tuzli.

O najboljem će romanu odlučivati peteročlani žiri u sastavu Enes Karić kao njegov predsjednik, te Julijana Matanović, Hadžem Hajdarević, Vladimir Arsenić i Milorad Popović kao članovi.

Prtenjača je izjavio kako je počašćen ulaskom u finale takve ugledne nagrade. "Dok se kod nas književne nagrade ukidaju, vidimo da u mnogo nepovoljnijem okolišu sasvim solidno funkcioniraju. Počašćen sam ovim finalom, žiri i nagrada su ugledni", kazao je Prtenjača za Hinu.

"To je i dokaz da su naši pisci jedini živi segment uništenog izdavaštva i knjižarstva, koje još postoji samo zato što su pisci skromni volonteri u tom svijetu", dodao je.

Za "Brdo" je 2014. dobio književnu nagradu VBZ-Tisak Media za najbolji neobjavljeni roman, koja uključuje i objavljivanje knjige, a žiri je rukopis pohvalio zbog "iznimne stilske dorađenosti, funkcionalne i snažne pripovjedačke rečenice, te smisla pripovjedača za detalj".

Karakaš je kazao kako mu je drago zbog ulaska u finale natjecanja za tu uglednu nagradu, a posebno s obzirom na ostala spisateljska imena čija su se djela našla uz bok s njegovim romanom.

"Drago mi je da sam ušao među pet finalista za tu nagradu. Vidim da sam u doista dobrom društvu", kazao je pisac za Hinu.

Nagrada Meša Selimović, koja se dodjeljuje za najbolji roman objavljen u prethodnoj godini, jedna je od najvažnijih književnih nagrada za područje zemalja ove regije, a među dosadašnjim su dobitnicima Mirko Kovač, Ivica Đikić, Milorad Popović, Bekim Sejranović, Miljenko Jergović, Ludwig Bauer, Marinko Koščec i Faruk Šehić.

Tijekom 15. Međunarodnih književnih susreta "Cum grano salis" obilježit će se 90 godina od rođenja književnika Derviša Sušića, 110 godina od rođenja književnika Hasana Kikića, stotinu godina od rođenja književnika Branka Ćopića, te 150 godina od rođenja pjesnika Silvija Strahimira Kranjčevića.

Romane će predstaviti Goran Samardžić, Zlatko Dukić, Enes Karić, Ahmed Burić i Faruk Šehić, a bit će održane i književne večeri s književnicima Zoranom Ferićem i Ivicom Đikićem.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.