Kultura

Na liburnijskom festivalu najbolji film ''Goli'' redateljice Tihe K. Gudac

Na liburnijskom festivalu najbolji film ''Goli'' redateljice Tihe K. Gudac

Na završnoj večeri festivala hrvatskoga dokumetarnog filma 13. Liburnia Film Festivala žiri je najboljim proglasio film ''Goli'' redateljice Tihe K. Gudac, a publika je najviše glasova dodijelila filmu ''Lijepo mi je s tobom, znaš'' redateljice Eve Kraljević.

 

Na ovogodišnjem festivalu prikazana su 23 recentna hrvatska i jedan gostujući slovenski dokumentarac, od kojih je 14 filmova bilo u konkurenciji za glavne nagrade.

Žiri u sastavu Lejla Dedić, Tatjana Božić, Elvis Lenić, Igor Paulić i Davor Tatić, odlučio je nagradu za najbolji film dodijeliti filmu''Goli'' redateljice Tihe K. Gudac ocijenivši da film „ na emotivan i iskren način prožima osobno i javno i u cjelini predstavlja umjetničko i društveno važno djelo hrvatskog dokumentarizma".

Najbolji fim po ocjenama publike ''Lijepo mi je s tobom, znaš'' Eve Kraljević dobio je prosječnu ocjenu 4,68.

Posebno priznanje u glavnom programu žiri je dodijelio filmu ''Staklene oči'' redatelja Maria Papića, uz napomenu da „nagrada predstavlja poticaj za daljnje razvijanje vještina filmskog izričaja autora, naročito u kontekstu audio - vizualnih stilizacija."

Najboljim regionalnim filmom proglašen je ''Veruda - film o Bojanu'' redatelja Igora Bezinovića, koji je nagrađen „za umijeće stvaranja snažnih emocija minimalističkim redateljskim postupcima."

Posebno priznanje u regionalnom programu dodijeljeno je filmu ''Pismo za Ohio'' Rasima Karalića „za redateljski potencijal i iskreni pristup univerzalnoj temi."

Najbolja redateljica je Vesna Ćudić za film ''Razred'', najbolji snimatelj je Boris Poljak za fotografiju u filmu ''Rakijaški dnevnik'' , za najbolju montažu nagrađen je Dragan von Petrović za film ''Goli'', a najbolji dizajner zvuka je Martin Semenčić za rad na filmu ''Rakijaški dnevnik''.

13. Liburnia Film Festival organizira udruga Liburnia Film Festival iz Rijeke u partnerstvu s Restartom i Udrugom Delta, uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Društva hrvatskih filmskih redatelja, Grada Opatije, turističkih zajednica Ičića i Opatije, Primorsko-goranske županije, Mjesnog odbora Ičići i drugih.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.