Kultura

književnost

Ne volite ljubiće? Ovi romani neće vas razočarati

Ne volite ljubiće? Ovi romani neće vas razočarati

Vjerojatno ste već negdje čuli za šokantnu činjenicu da neke žene ne vole čitati ljubiće? I mi smo se iznenadili pa smo za vas malo prošli kroz zanimljiva izdanja u knjižarama

Dok smo prekopavali po policama, postavljali smo si pitanje: koje knjige preporučiti ženi, majci ili prijateljici koja voli čitati, ali nije baš sklona romantičnim zapletima.

Pronašli smo hrpu super naslova, a predstavit ćemo vam pet, po nama, najboljih. Od knjiga koje se bave najdubljim željama pojednica do bajkovitih romana u izmišljenoj prošlosti - nadamo se da ćete na našoj listi pronaći nešto za sebe.
 
1. Popis mojih želja – Gregoire Delacourt
 
"Jocelyne je majka dvoje djece koja živi u naizgled sretnom braku, u gradiću u Francuskoj gdje vodi kitničarsku radnju. Jednog dana Jocelyne se počinje pitati što se dogodilo sa svim snovima koje je snivala kad joj je bilo sedamnaest. A onda osvoji jackpot od osamnaest milijuna eura – i odjednom joj se cijeli svijet nađe nadohvat ruke. Međutim odluči to prešutjeti svima, čak i suprugu. Ne unovčivši ček, počinje stvarati popis stvari koje bi joj novac priuštio. No želi li Jocelyne uistinu da joj se život promijeni?" 
 
Kao što ste i pretpostavljali, ovu listu knjiga za žene počinjemo naslovom koji je napisao muškarac. Ali, bez straha – ovo je priča jedne žene ispričana u prvom licu i to više nego uvjerljivo. Knjiga je prilično kratka, ali je vrlo zanimljiva jer nas tjera da se zapitamo što uistinu želimo. Što biste vi učinili da dobijete na lotu? Priznajte si, sigurno ste puno puta maštali o tome. Popis mojih želja će vam pokazati kako najstretniji život nije uvijek povezan s velikom količinom novca. 
 
2. Erika Swyler – Knjiga pretpostavki i nagađanja
 
"Simon Watson je knjižničar zaljubljen u knjige, pogotovo stare. Roditelji su mu odavno mrtvi a živi u kući koja samo što se nije srušila niz padinu. Majka, koja je mogla roniti na dah zarađivala je u cirkusu glumeći morsku sirenu, a mlađa se sestra i sama pridružila cirkusu. Jednoga dana Simon poštom primi knjigu. Radi se o dnevniku putujuće cirkuske družine, pisanom sredinom osamnaestoga stoljeća. Uskoro, Simon otkriva da je ta knjiga na čudan način povezana sa ženama iz obiteljske loze njegove majke, cirkuskim artisticama koje su se bavile ronjenjem na dah – takozvanim morskim sirenama – i koje su se sve do jedne, uključujući i njegovu majku, utopile 24. srpnja. A onda se sestra, nakon šest godina, pojavi na vratima. I to tjedan dana prije 24. srpnja. Radi li se o obiteljskom prokletstvu? Ako je stvar u tome, hoće li ga Simon uspjeti na vrijeme poništiti i spasiti svoju sestru?"
 
Pokušali smo barem jednom izbjeći naslov o ljubavi prema knjigama ali nam nije uspjelo. Ova je knjiga srodnica velikog hita Noćni cirkus i ali i drugih naslova koji sadrže notu magičnog realizma i fantastike. Jednim dijelom obiteljska saga, ovaj nas roman vodi kroz stoljeća lakoćom kakvu posjeduju samo vrhunski pripovjedači. Veličanstven i dirljiv prvijenac jedne talentirane autorice koji ne smijete propustiti. 

3. Iskorijenjena - Naomi Novik
 
"Agnieška voli svoj dom u dolini, mirno selo, drveće koje ih natkriljuje i sjajnu rijeku. No, preblizu stoji Šuma, puna zlokobnosti i pokvarenosti, koja truje sve oko sebe i baca sjenu na sve što obitava u njenoj blizini. Njezin narod oslanja se na hladnokrvnog čarobnjaka zvanog Zmaj koji niz godina Šumu, više ili manje uspješno, drži u njezinim granicama i sprečava da se poput crnog taloga izlije preko svega ispred sebe i zavlada poznatim svijetom. No, čarobnjak je odredio i strašnu cijenu svoje pomoći – jednu mladu djevojku uzima k sebi na deset godina, što je sudbina koja se mještanima čini jednako grozna kao i ona kad te se dočepa Šuma. Deset je godina od posljednje predaje prošlo i bliži se iduće odabiranje. Agnieška je uplašena, ona zna – svi znaju – da će Zmaj odabrati Kasiju, prekrasnu, ponosnu, elegantnu Kasiju, koja je utjelovljenje svega onoga što Agnieška nije, a ujedno je njezina najbolja prijateljica na cijelom svijetu. I nema načina da se Kasiju poštedi te strašne sudbine.No, kako će se pokazati, Agnieška se boji potpuno pogrešnih stvari. Jer, kad Zmaj stigne u njihovo selo, Kasia neće biti ta koja će poći s njim."
 
Prethodnim smo vas naslovom polako približili žanru fantastike, a Iskorijenjenom ćemo vas gurnuti puno dublje. Iako je ovo, bez sumnje, knjiga ukorijenjena u žanru, autorica ju je napisala u prvom licu i stilom koji više podsjeća na davne bajke koje su nam pričale bake. Da bi vam se svidjela ne morate biti ljubitelj žanra fantastike – dovoljno je da volite super priče i da se možete udubiti u neki drugi svijet. Ovo je svijet legendi, mračnih šuma i tajni. Autorica je, s obzirom na svoje poljske korijene, priču krenula pisati kao svojevrsni hommage slavenskim bajkama i tu tome je itekako uspjela. Nezaboravan roman, jedan od rijetkih koji granice žanra prelazi gotovo nadnaravnom lakoćom.
 
4. Sve što sam željela – Lori Nielson Spielman
 
"U ovom krajnje šarmantnom prvom romanu – savršenom za ljubitelje Cecelije Ahern i Jojo Moyes – jedna se žena sprema zaokružiti stari popis životnih ciljeva koji je sastavila još u djetinjstvu, a ti je cjeloživotni snovi onda vode putem kojem se nipošto nije nadala. Brett Bohlinger kao da ima sve: dobro plaćen posao, prostrano potkrovlje, neodoljivo zgodnog dečka. Sve u svemu, život joj je bajka. To jest, sve dok joj ne premine voljena majka, ostavljajući za sobom oporuku u kojoj je naveden veliki uvjet: da bi dobila nasljedstvo, Brett najprije mora zaokružiti popis životnih ciljeva koje je zapisala još kao naivna četrnaestogodišnjakinja. Duboko ojađena, Brett nikako ne shvaća smisao majčine odluke – njezini snovi iz djetinjstva ni izdaleka ne nalikuju ambicijama koje je pokreću s trideset četiri godine."
 
Iako ovaj roman, na prvi pogled, djeluje kao chick-lit, on to nije. Sa žanrom chick-lita ga povezuje pitkost teksta koji se čita s velikim užitkom i bez opterećenja. Možemo ga usporediti s nekadašnjim velikim hitom Jedi, moli, voli. Obje te knjige u svojoj biti istražuju identitet junakinja, što im je uistinu potrebno u životu te kako postižu ravnotežu umjerenim preispitivanjem svojih odluka (u ovom slučaju i želja iz mladosti). Ovo je jedan od omiljenih romana Cecilije Ahern i Susan Elizabezh Phillips.
 
 5. Što je ostalo iza nje – Ellen Marie Wiesman
 
"Prije deset godina, majka Izzy Stone hladnokrvno ubija njezina oca u snu. Shrvana majčinim očitim bezumljem, Izzy, sada sedamnaestogodišnjakinja, odbija posjetiti je u zatvoru. Ali, njezini novi udomitelji, zaposlenici u lokalnom muzeju, traže Izzynu pomoć za katalogizaciju predmeta pronađenih u već desetljećima napuštenoj psihijatrijskoj bolnici Willard. Tamo, usred mnoštva zaboravljenih stvari, Izzy otkriva hrpu neotvorenih pisama, dnevnika i prozor u vlastitu prošlost. Clara Cartwright 1929. godine ima osamnaest godina kada je uhvaćena u bezizlaznoj situaciji između planova njezinih strogih roditelja i svoje ljubavi prema talijanskom imigrantu. Bijesan jer je odbila ugovoreni brak, otac je šalje u otmjenu privatnu kliniku za duševne bolesnike. Ali, kad njegova kompanija doživi krah na burzi, više ne može snositi trošak kćerina boravka u klinici pa je Clara prebačena u državnu psihijatrijsku bolnicu. Iako je Izzy obuzeta izazovima još jednog novog početka, Clarina je priča konstantno vraća u prošlost. Ako Clara nikada nije bila psihički bolesna, postoji li možda, osim ludila, drugo objašnjenje za nasilan čin njezine majke? Dok malo-pomalo otkriva Clarinu sudbinu, Izzy se prisiljava preispitati svoje vlastite izbore – a ishod je šokantan i neočekivan."
 
Dosta smo vas mazili prethodnim bajkama i laganim štivom, evo nešto malo ozbiljnije. Ovaj nas roman tjera da se za pitamo koliko daleko smo spremni otići kako bismo zaštitili one koji nas najviše trebaju? Knjiga je tragična i provokativna, pravo remek-djelo o težnji za pripadanjem i tajnama koje nas mogu uzdrmati do srži. Prvoklasna drama ispričana na vrlo uzbudljiv način, mogli bismo reći i moderna verzija klasika Let iznad kukavičjeg gnijezda.
 


Reci što misliš!