Kultura

Donosimo pregled

Top 5 knjiga 2016.: Najprodavaniji romani godine

Top 5 knjiga 2016.: Najprodavaniji romani godine

Ove smo godine, kao čitatelji, imali sreće - apsolutni bestseleri su, svi odreda, izvrsni. Donosimo vam pregled najpopularnijih romana u hrvatskim knjižarama za 2016.

Iz same definicije top-liste proizlazi da će svake godine postojati prvih nekoliko najpopularnijih naslova bez obzira na kvalitetu. Ove smo godine, kao čitatelji, imali sreće - apsolutni bestseleri su, svi odreda, izvrsni. Donosimo vam pregled najpopularnijih romana u hrvatskim knjižarama za 2016.
 
1. Djevojka u vlaku – Paula Hawkins
 
Bez imalo sumnje Djevojka u vlaku je apsolutni hit godine. Knjiga je objavljena 2015., ali je pravi superhit postala tek prije nekoliko mjeseci, i to uz pomoć odličnog filma s Emily Blunt u glavnoj ulozi. Ovaj psihološki triler svoju popularnost u svijetu može zahvaliti romanu Nestala autorice Gyllian Flynn. Psihološki triler je prije nekoliko godina bio na marginama, ali fenomenalan roman Nestala lansirao ga je u, danas, najpopularniji podžanr krimića. Djevojka u vlaku svoj je uspjeh sagradila na dobro utabanim stazama i svojom kvalitetom i popularnošću od tih staza napravila autoput. Razlika u ta dva romana je suštinska: Djevojka je pravi komercijalni bestseler, a Nestala je ipak malo zahtjevnija literatura. Prava genijalnost romana Hawkinsove je u jednostavnosti središnje ideje te u mogućnosti identifikacije šire čitateljske publike s glavnom protagonisticom. Ako je već niste pročitali, što čekate? 
 
2. Tu sam pred tobom – Jojo Moyes
 
Ovo je čudesan roman koji pokriva nevjerojatan spektar emocija. Knjiga je objavljena prije nekoliko godina i polako se probijala u srca čitatelja. Slično kao i prethodan roman na listi, postala je superhit tek ove godine s filmom. Film je odličan, ali knjigu stvarno morate pročitati. Radnju vam nećemo otkrivati jer je glavna premisa ključna za potpuno udubljivanje u ovu prekrasnu priču. Možemo vam reći samo da je ljubavna veza koja se razvije među glavnim likovima jedna od najupečatljivijih i najzanimljivijih koje smo čitali. Iako je bestseler, Tu sam pred tobom nije knjiga koja podilazi čitateljima. Očekujte vrtoglave emocionalne preokrete i brdo potrošenih papirnatih maramica. Sigurno jedan od najomiljenijih romana desetljeća u cijelome svijetu.
 
3. Mala pariška knjižara – Nina George
 
Malo je toga što pravi knjigoljupci vole više od romana koji se bave knjigama i knjižarama. Ali, malo koji od njih postane hit. Ovaj topli roman Nine George je iznenađenje 2016. - knjiga je ovo ljeto u knjižare stigla tiho i bez puno pompe, a postala je jedan od najčitanijih romana godine u Hrvatskoj. Mala pariška knjižara je roman o moći koje knjige posjeduju te o snazi koju pisana riječ može imati na ljudski život. Glavni lik, knjižar Jean Perdu, potpuno je uvjeren u čudotvornost čitanja i točno zna koja knjiga liječi koju bolest duše – koja liječi tugu, koja ostavljene duše, a koja pak pomaže u odrastanju i prihvaćanju životnih činjenica. On prodaje romane kao lijek. No, iako je savršeno sposoban pomoći nebrojenim ljudima, ne može se nositi s gubitkom koji je doživio prije dvadeset godina. Ako ste ovisnici o knjigama koji nijednu večer ne odu na spavanje bez pročitanog retka, ovo je knjiga za vas. A ako niste, nakon čitanja Male pariške knjižare vjerojatno ćete postati.

4. Krv na snijegu i Ponoćno sunce – Jo Nesbo
 
Ovdje malo varamo, stavili smo dvije knjige na isto mjesto liste. Oprostite nam, ali od viška dobrog krimića... Jo Nesbo ne treba poseban uvod. Kao najčitaniji autor krimića u Hrvatskoj i svijetu, Nesbo nas oduševljava već godinama. Dok čekate novi roman s Harryem Holeom (koji izlazi u travnju 2017.!), upoznajte jednu novu stranu omiljenog vam autora. Ova dva romana zapravo su novele, i napisani su potpuno drukčije od standardnog Nesboa na kojeg smo navikli. Romani su kratki, bez ijedne suvišne riječi i pisani u stilu klasičnog noira 60-ih godina prošlog stoljeća. Prava za film je kupila producentska kuća Leonarda Di Caprija pa uskoro očekujte vrhunske filmske poslastice. Nesbo se, i u kraćoj formi, pokazao kao autor koji ne može pogriješiti.
 
5. Genijalna prijateljica – Elena Ferrante
 
Zapamtite ime ove autorice jer će ona u sljedećih nekoliko godina postati jedna od najznačajnijih spisateljica generacije. Genijalna prijateljica je prvi dio tetralogije o Eleni i Lili, pronicljivim i inteligentnim djevojkama iz Napulja koje žele stvoriti život u okrilju zagušujuće, nasilne kulture. Ovaj serijal je misterioznoj Eleni Ferrante donio svjetsku slavu i unisono oduševljenje kritike, ali i publike. Teško je pronaći popis važnih djela 21. stoljeća bez priče o Eleni i Lile, a brojni kritičari ovaj senzacionalni ciklus o životu i kompleksnom prijateljstvu dviju iznimnih žena, ali i impresivnoj fresci društva, proglašavaju jednim od najvažnijih proznih tekstova objavljenih posljednjih desetljeća. Romani Elene Ferrante toliko su bogati i kvalitetni da ćete ih stalno čitati iznova kako biste uspjeli pohvatati sve nijanse svijeta koji više ne postoji. Bez sumnje, početak jedne epske priče. Kupite li ovu knjigu za sebe ili za poklon, nećete zažaliti.
 


Reci što misliš!