Kultura

Danas u Puli počinje četvrti po redu festival Visualia

Danas u Puli počinje četvrti po redu festival Visualia

Danas u Puli počinje četvrti po redu festival Visualia.

 

Osnovni cilj Visualije je modernizacija postojećih i približavanje novih tehnologija građanima na atraktivan i neuobičajen način. Prošlogodišnju manifestaciju, tijekom tri dana, posjetilo je više od 15 000 posjetitelja iz šire regije. Nakon samo tri godine, Visualia privlači publiku iz zemlje i inozemstva programom koji prati svjetske trendove iz područja audiovizualne umjetnosti. Bogatstvo međunarodnog festivala Visualia je sudjelovanje inozemnih umjetnika koji dolaze u Pulu. No, još veću vrijednost Festivalu daje sudjelovanje domaćih snaga iz udruge Sonitus koji kreiraju program te znaju odabrati posebne lokacije čime uspješno realiziraju jedinstvene svjetlosne instalacije.

Organizatori festivala Visualia su udruga Sonitus iz Pule, TZG Pule i AMI.

Uz pokroviteljstvo Grada Pule, Istarske županije, Hrvatske turističke zajednice i Turističke zajednice Istarske županije, iz godine u godinu manifestacija postaje bogatija raznovrsnim programima.

Veličina Visualije je i u tome što festival podržavaju pokrovitelji, partneri, sponzori i medijski partneri koji su zapravo dio tima. Sponzori su HPB-Hrvatska poštanska banka d.d., Arenaturist d.d., Beck's, Uljanik d.d., Ara Electronic i IDD Production. Važni partneri su također VisuaLab/EduSplash-multimedijska platforma za edukaciju i razvoj, Udruga Seasplash, Pozitivan ritam d.o.o. i Mijena d.o.o., a posebna zahvala ide i medijskim partnerima Glasu Istre, Regional Express-u, TV Novi, Otvorenom radiju, Radio Istri, Radio Puli i radiju Soundset Giardini.

 

Ovogodišnji program tijekom festivala Visualia održat će se na 12 lokacija s više od 20 instalacija. Svakoga dana održat će se isti program s razlikama, odnosno dodatnim programima, u četvrtak i subotu.

Festival već od prve godine poprima međunarodni karakter zbog gostovanja inozemnih umjetnika, instalacija i programa. Ove godine, zahvaljujući uspjehu na jednom Europskom projektu, gostuju umjetnici iz Portugala, Poljske i Slovenije. Osim toga, dolaze i francuski umjetnici, a Festival se širi po novim pulskim lokacijama. Poseban događaj je također izložba u Svetim srcima koju postavljaju domaće snage, Vibor Juhas i Manuel Šumberac uz veliku podršku Arheološkog muzeja Istre.

Projektom SPECTRUM 2016 - Transnational Light, ovogodišnja Visualija ušla je u europsku razmjenu umjetnika, radova i iskustava između 4 europska festivala svjetla. U sklopu projekta surađuju festivali Lumina, Bella Skyway, Svetlobna Gverila i Visualia. Tako da je dio programa sufinanciran sredstvima programa Europske unije - Kreativna Europa. Upravo iz ove suradnje građani i posjetitelji će moći pogledati instalacije Lighting Paintings (Portugal), Yours for You (Poljska) i Night Visitors (Slovenija).

Program Visualije možete od danas pogledati na Giardinima, Portarati, De Villeovom usponu, izložbu u muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca, na Danteovom trgu, u Parku grada Graza, Ulici Sergijevaca, na Forumu, u Kandlerovoj ulici, Titovom parku, Parku kralja Petra Krešimira i na Rivi.

Potrebno je posebno istaknuti da će se otvorenje izložbe naziva Storywood održati danas, u četvrtak, 12. svibnja, s početkom u 19.30 sati u Svetim Srcima

Svakako dobro proučite programe po lokacijama jer je definitivno, od 12. do 14. svibnja, Pula prava čarolija za sva čula.

VisuaLab/EduSplash-multimedijska platforma za edukaciju i razvoj predstavit će radove polaznika dviju radionica: VJ i mapping u Titovom parku koji će se prikazivati sve tri festivalske večeri te prezentacijau radova polaznika Ableton Lab radionice koja će se održati samo u subotu od 21 do 24 sata. Također u subotu, održat će se zatvaranje festivala u BECK'S KLUB-u do 5 sati ujutro uz nastup sljedećih DJ-a: DJ BEBE, MGK aka BLJUSHT i INNACA.

Detaljan program možete potražiti na FaceBook stranici Festival Visualia http://www.facebook.com/FestivalVisualia.

Programi koji iziskuju da ih posjetite u točno određenom vremenskom periodu su D-Stroy (video mapping) na Forumu od 21.45 do 22 sata, Lighting Giants i Dancing with Giants u 22.15 sati te From Idea into Reality, u čast stošezdesetoj godišnjici brodogradilišta Uljanik, svake večeri s početkom u 22.30 sati na Rivi.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.