Kultura

Animafest: od virtualne stvarnosti do animacije uživo

Animafest: od virtualne stvarnosti do animacije uživo

Osim stotinjak filmova, umjetnost animacije na skorašnjem Animafestu predstavit će se i programima koji kreativno i tehnološki izlaze iz uobičajenog okvira samog medija.

Zagrebačka publika imat će priliku upoznati trendove i novitete s aktualne animacijske scene, a kao jedno od zanimljivijih događanja organizatori najavljuju svjetsku premijeru 'animacije u virtualnoj stvarnosti', koja će se održati 7. lipnja u Oktogonu.

U kreiranju animacije u virtualnoj stvarnosti prolaznici će moći sudjelovati s pomoću eksperimentalne interaktivne instalacije PIEdeck, sustava koji uz pomoć lasera kretanje u stvarnom prostoru pretvara u animaciju.

Prototip PIEdecka omogućit će sudionicima da prošeću apstraktnim audio-vizualnim svijetom virtualne stvarnosti i ostvare interakciju s dinamičnom animiranom skulpturom, a svi ti elementi instalacije i njihova interakcija bit će vidljivi i gledateljima na velikom ekranu, najavljeno je s Animafesta.

Ugledni predavači na trećem Animafest Scanneru

Festival donosi i treći Simpozij o suvremenoj animaciji - Animafest Scanner, čiji je ovogodišnji glavni predavač Marcin Gizycki, dobitnik ovogodišnje Animafestove Nagrade za izniman doprinos proučavanju animacije, jedine takve nagrade u svijetu festivala animacije.

Među predavanjima uglednih predavača, ističe se ono člana žirija za kratkometražni film, Petera Lorda, suosnivača vodećeg britanskog animacijskog studija Aardman.

Studio, kojega je prije 40 godina Lord osnovao s Davidom Sproxtonom, proslavio se filmovima nastalim tehnikom animacije gline, ponajviše s likovima od plastelina Wallaceu i Gromitu.

Aardmanovi filmovi su za Oscara bili nominirani jedanaest puta, a osvojili su ih tri za kratkometražne animirane filmove redatelja Nicka Parka te jednog za dugometražni - "Wallace i Gromit u velikoj povrtnoj zavjeri" Nicka Parka i Stevea Boxa.

Neki od poznatijih filmova tog studija su "Pirati! Banda nepoželjnih", "Pobuna u kokošinjcu" ili "Pusti vodu da miševi odu".

O zvuku i glazbi u animaciji govorit će još jedan član žirija za kratkometražni film, Normand Roger, koji je u posljednjih 45 godina skladao više od 200 filmskih tema, a filmovi na kojima je radio osvojili su nekoliko stotina nagrada, uključivši šest Oscara. Različite primjere uloge glazbe i zvuka u animiranim filmovima pokazat će kroz isječke iz filmova na kojima je surađivao.

U "Oskarovskim razgovorima" Marcy Page, bivša producentica kanadskog Nacionalnog filmskog odbora i članica Animafestova žirija za dugometražni film, govorit će o pravilima i strategijama nominacija za nagradu američke Akademije filmskih umjetnosti.

Page je radila kao producentica na Oscarom nagrađenim kratkim animiranim filmovima "Ryan" Chrisa Landretha i "Danski pjesnik" Torill Kove, te na nominiranima za tu nagradu, "Moj Moulton i ja" (Torill Kove) ili "Divljina" (Wendy Tilby i Amanda Forbis).

Normand Roger i Marcy Page odabrali su filmove za program "Oskarovski klasici", a Oscarima će se u svom predavanju baviti i Olivier Cotte, povjesničar animacije, redatelj i autor grafičkih novela. Govorit će o filmu "Otac i kći", oskarovskog remek-djela Michaela Dudoka de Wita.

Christian Desmares, festivalski gost čiji će film "Avril i izmišljeni svijet" biti prikazan u natjecanju dugometražnih filmova, predstavit će svoj film kroz sve faze njegova nastajanja, uz slike, postupke u animaciji i isječke sa snimanja.

Gerta Xhelo, producentica TED-Eda, nagrađivane edukacijske platforme će govoriti o TED-Edovu postupku kuriranja i produkcije animiranih videa. Pozvala je i hrvatske animatore da predlože vlastite vizije za buduće TED-Edove animirane videe, na teme koje je unaprijed pripremila. Najuspješniji prijedlozi bit će nagrađeni.

Promocije knjiga o animaciji - među njima i opsežna "Animation: A World History"

U sklopu festivala predstavit će se četiri knjige, među kojima je i životni projekt teoretičara animacije Giannalberta Bendazzija na gotovo 1500 stranica, "Animation: A World History", najveći i najsadržajniji tekst takve vrste, potaknut idejom da animacija kao umjetnička forma zaslužuje svoje mjesto u znanosti.

Olga i Michal Bobrowski predstavit će knjigu "Obsession. Perversion. Rebellion. Twisted Dreams of Central European Animation", zbornik članaka posvećenih subverzivnim i potisnutim motivima prisutnim u animiranim autorskim filmovima središnje Europe.

Olivier Cotte predstavit će i svoje djelo, svjetsku enciklopediju o tehnikama i povijesti animiranog filma od početaka do danas, "100 ans de cinema d'animation", a Corrie Francis Parks, poznata po animaciji pijeskom na staklu, predstavit će knjigu "Fluid Frames - Experimental Animation with Sand, Clay, Paint, and Pixels".

Kako nastaje animirani film pokazat će u desetosatnom performansu petero animatora - Ivana Bošnjak, Thomas Johnson, Anita Kwiatkowska-Naqvi, Ryo Orikasa i Emily Neilson, koji će za peterokutnim stolom u predvorju kina Europa 10. lipnja uživo stvarati stop-animaciju.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.