Kultura

Grobnice poznatih

Beč - groblja kao dio povijesti grada

Beč - groblja kao dio povijesti grada

Većina nas je jučer povodom dana Svih svetih prošetala nekim od mnogobrojnih hrvatskih groblja i pored posjeta grobovima najmilijih zasigurno zastala i pored nadgrobnih spomenika podignutih u čast poznatim povijesnim ličnostima.

Slično je bilo i Beču, čija su groblja puno više od mjesta ukopa. Groblja su mjesta kulture i dio povijesti grada Beča koja ne nude samo pogled na stotine nadgrobnih spomenika, već i na zelene površine, drveće, crkve, povijesne građevine i kulturne spomenike.

Najveće groblje u Beču Glavno je gradsko groblje (Zentalfriedhof) koje obuhvaća površinu od preko 2 kvadratna kilometra i oko 330.000 grobnica. Prvi je ukop na ovom groblju izvršen prvog studenog 1874. godine, upravo na blagdan Svih Svetih, a u međuvremenu je postalo jedno od najvećih i najslavnijih groblja u Europi.

Pored austrijskih predsjednika na ovom su groblju pokopani i mnogi drugi poznati Austrijanci kao što su Ludwig van Beethoven, Franz Schubert ili Artur Schnitzler.

Grobnice poznatih nalaze se i na groblju Hietzing, gdje se su pokopani primjerice Gustav Klimt i Otto Wagner, na groblju St. Marx gdje je posljednje prebivalište Wolfganga Amadeusa Mozarta te u Grinzingu, gdje je svoj posljednji dom našao Gustav Maler.
Poznata se imena na groblju Bezimenih ne mogu naći. Na ovom su groblju naime između 1845. i 1940. godine pokapani oni čija su tijela isplivala na obali Dunava, a njihovi su identiteti ostali nepoznati.

Jedno od najljepših bečkih groblja zasigurno je groblje na Kahlenbergu koje je osnovano 1783. godine i zapravo se nalazi u šumi. Tamo se i danas mogu naći grobnice iz doba Bidermajera koje ovom groblju daju jedan poseban šarm.

Židovsko groblje u 9. bečkom okrugu osnovano je oko 1540. godine i sadrži 350 grobnica od posebnog povijesnog značaja, a za posjetitelje je otvoreno samo do ponedjeljka do petak u vremenu od 8 do 15 sati.

U mnogobrojnim se bečkim crkvama također nalaze grobnice, i to pretežito plemenitaša. Posebno je jeziva crkva Michaelerkirche koja u svojim katakombama čuva stotine ljesova čiji se sadržaj zbog posebnih klimatskih uvjeta ne raspada.

I u bečkoj su katedrali - Stephansdom - pokopani mnogi plemenitaši kao što su primjerice princ Eugen, car Friedrich III, mnogobrojni bečki kardinali i nadbiskupi i nekoliko članova Habsburške dinastije. No, većina članove obitelji Habsburg pokopana je u Carskoj grobnici. Zapravo njih čak 149, od čega 12 careva i 19 carica.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.