dojmovi
Tuna, Sushi & Wine Festival u Zadru obogatio početak turističke sezone i proširio gastronomske obzore
U nedjelju je završio petodnevni Tuna, Sushi & Wine Festival, koji se na zadarskom Trgu Petra Zoranića i u Ilirijinom klubu Arsenal održavao od 9. do 13.travnja. Deseti po redu festival bio je do sada kako gastronomski tako i popratnim sadržajima najbogatiji i najraznovrsniji do sada.
Sve dane festivala bila je postavljena open air kuhinja na Zoranićevu trgu iz koje je izlazilo na desetke jela japanske, mediteranske ili fuzijske gastronomije i u taj je posao bilo stalno uključeno dvadesetak kuhara i njihovih pomoćnika, te nekoliko zadarskih restorana.
Paralelno se odvijao Sajam rukotvorina ovdašnjih obrtnika, u Wine Corneru su se moglo degustirati ponajbolja vina zadarskog kraja, živo je bilo u baru izvornog zadarskog brenda pića Maraske, održano je i nekoliko mini gastro i jezičnih radionica, a, uz ostalo, ritualno su rezane i velike tune te odmah podijeljene prisutnima kao najsvježiji sashimi.
Japanske glazbenice stvorile su glazbenu kulisu s tradicionalnom glazbom te daleke zemlje, skupina samuraja izvela je u nekoliko navrata povijesni ratnički igrokaz, a vrhunac svega je bila raskošna gala večera u Ilirijinom klubu Arsenal za oko 1.000 gostiju, djelomično sa služenom večerom, a u drugom svom dijelu s tisućama finger food zalogaja i bogatim zabavnim programom.
Ovogodišnjim konceptom Tuna, Sushi & Wine Festival vratio se na 'početne postavke' iz 2015. godine. Glavnom organizatoru, Turističkoj zajednici grada Zadra, ovaj put su, kao i tada, snažnu potporu te logističku i organizacijsku pomoć pružile dvije važne poveznice Zadra, Hrvatske i Japana.
To su najprije uzgajivači tune, tvrtke Pelagos Net farma, Jadran tuna i Kali tuna, sve sa sjedištem, flotom i kavezima u Zadarskoj županiji, koje su svoje najvažnije tržište našle još prije više od dva desetljeća baš u Japanu.
Druga važna poveznica Zadra i Japana je Jelena Yamasaki, rođena Zagrepčanka koja već 30 godina živi u Japanu, te je kao dugogodišnja predsjednica Japansko-hrvatskog društva prijateljstva uporno radila na gradnji mostova između dvije udaljene zemlje.
Turistička zajednica Zadra se i na počecima festivala i danas vodila dvaju glavnim motivima te prihvatila organizacije zahtjevnog projekta. Prvi je približavanje Zadra japanskom turističkom tržištu, a drugi organizacija zanimljivog događanja na samom početku turističke predsezone.
Grupe gostiju iz Japana i drugih azijskih zemalja koji, doduše,
ne ciljaju baš Zadar nego i cijelu Hrvatsku baš u ovo doba
godine, jer naprosto ne vole opasne ljetne vrućine, te velik broj
posjetitelja, turista i domaćeg svijeta, na svim festivalskim
događanjima dokaz su da je ovaj festival raznolike morske hrane s
drugim popratnim sadržajima koncepcijski i programski iznimno
atraktivan.
Popratni uspjeh festivala je činjenica da je nakon njegovog
pokretanja Zadar proširio svoju gastronomsku ponudu – već nakon
tri godine otvoren je Maguro, prvi restoran s azijskom hranom, a
sad ih ovdje uspješno radi još nekoliko, uključujući novootvoreni
i popularni Antiquus.
A i Zadrani su proširili svoje gastronomske vidike – jedni su istinski zaljubljeni u japansku „completely different“ hranu, sushi i ramen juha mnogima su postali omiljena hrana, a ostali su makar naučili kako tunu ne treba na gradelama prepeći i presušiti do nejestivosti.
Mediteranska i dalmatinska autohtona jela i dalje su, što je
logično, glavni forte ugostiteljske ponude u Zadru, kao i u svim
drugim turističkim dijelovima Hrvatske, ali restoranska
raznolikost, pogotovo ako se u njima koriste lokalne namirnice i
ne sprječava kuharska kreativnost, samo podiže vrijednost Zadra
kao dinamične turističke destinacije.
Zbog svega toga Tuna, Sushi & Wine Festival je po svemu uspio
i Zadru svakako potrebna manifestacija koju u godinama koje
slijede samo treba nadograđivati. Ako ni zbog čega drugog, onda
bar zato da pizze i burgeri ne budu najveći gastronomski dometi
generacija koje tek dolaze.
Izdvojeno
-
Duž obale slaba do umjerena, krajem dana podno Velebita i vrlo jaka bura. Najniža temperatura zraka od 8 do 12, a na Jadranu od 12 do 15 °C.
-
Zadar je u 31. kolu FAVBET Premijer lige u gostima kod Cedevite slavio rezultatom 81:95
-
Bajkovita Opatija uskoro dobiva novo lice jednog od svojih najprepoznatljivijih hotela – Amadria Park Grand Hotel 4 Opatijska Cvijeta otvara svoja vrata ovog svibnja u obnovljenom i proširenom izdanju.
-
Ukrajinski i europski dužnosnici usprotivili su se ovaj tjedan nekim američkim prijedlozima za okončanje rata u Ukrajini, iznijevši svoje prijedloge za pitanja kao što su teritorij i sankcije, po cjelovitom tekstu tih prijedloga koje je Reuters dobio na uvid.
Reci što misliš!