Događaji

tuna, sushi and wine 2025.

FOTO: Gala večera u Arsenalu, izazov za zadarske i japanske kuhare

FOTO: Gala večera u Arsenalu,  izazov za zadarske i japanske kuhare
Matija Lipar

U petak navečer, u 20 sati u klubu Arsenal otvoren je središnji događaj festivala - velika gala večera koja je zajednički izazov za više japanskih kuhara i nekolicine poznatih zadarskih chefova.

Na katu Arsenala organizirana je služena večera zbog koje je u Zadar stigao japanski masterchef  Akiyuki Nasu sa svojim kuharskim timom.

Akinukijev tim, kao i nekoliko japanskih umjetnika, sudjeluje na festivalu nakon što mu je glavna 'osoba za vezu' između Zadra i Japana, Jelena Yamasaki, jedna od začetnica festivala sad već davne 2015. godine, objasnila o kakvom se projektu radi – povezivanju dvije daleke zemlje preko gastronomije i kulture.

Nasu je dobro upoznao dalmatinsku kuhinju preko davnog prijateljstva s jednim hrvatskim pomorcem.

Upoznali su slučajno u mladosti u Japanu i zauvijek ostali prijatelji. Puno je puta putovao u Hrvatsku i Dalmaciju upoznavajući mediteransku kuhinju. Masterchef  Akinuki je sa suprugom Ryoko vlasnik restorana il Gastro Sara u Okinawi, u kojem spaja mediteranske namirnice i tradiciju s japanskom, a jedan poseban programski dio restorana nosi naziv Dalmatia in Okinawa Japan.

Na katu Arsenala  masterchef Akinuki je sa svojim kuharima pripremao večeru za 300 gostiju u pet sljedova u kojima su glavne namirnice bile tuna i brancin, uzgojeni u ovdašnjim uzgajalištima. May be an image of 8 people and crowdParalelna gastro priča odvijala se u parteru Arsenala koji je postao velika banket sala (doduše, bez sjedalica) za mnoštvo finger food  jela. Čak četvoro zadarskih chefova pripremalo je svoja jela na stolovima u parteru.

Japanski chef s hrvatskom adresom, inače processing manager Jadran tune, Nobuhito Okado pripremio je čak 1.540 sushi zalogaja i to one najpoznatije nigiri, hosomaki i uramaki sushije. Chef Okado izveo je i Kaitai Show, atraktivno i ritualno rezanje velike tune.

Ilirijina chefica Irena Žilić sa svojom ekipom složila je stol s dalmatinskim ribljim jelima, a ujedno je i koordinirala ovim velikim kulinarskim projektom. Mladi zadarski chef restorana Karma, Bruno Kalmeta pripremio je carpaccio od lignje s ukiseljenim motarom, arancine od sipe punjene aromatiziranim sirom, te gravlax (izvorno nordijsko jelo slično carpacciu) od hame.

May be an image of sushi and sashimiChef Tomislav Karamarko sa stalnim angažmanom u Marikomercu iz svoje je kuhinje predstavio žličnjake od tune u kremi od celera, mnoštvo kanapea s mariniranim kozicama te košarice od parmezana punjene ribljom salatom.

Karamarko i Marikomerc sudjelovali su u kuharskom programu u subotu i nedjelju pod festivalskim šatorom na Trgu Petra Zoranića.

Pripremat će toplu terinu od tune i kozica s bosiljkom.May be an image of 6 peoplePoznati zadarski profesor kuharstva i freelance chef Josip Vrsaljko u Arsenalu je nudio sendvič od orade punjen s moussom od morskog ježinca, kozica i Jakobovih kapica, sashimi od sabljarke s koromačer i narančom te tunu u Escabeche sauru.

 

Reci što misliš!