Lifestyle

prirodne boje

Bojanje jaja ljuskama luka, kupusom ili kurkumom

Bojanje jaja ljuskama luka, kupusom ili kurkumom
Pixabay

Bojanje jaja prirodnim bojama prilično je jednostavno pa tako, koristeći ljuske luka, crveni kupus ili kurkumu, možete postići smeđu, plavu ili žutu boju pisanica.

Jedan od najpopularnijih simbola Uskrsa su obojana jaja, odnosno pisanice. Iako, u današnje vrijeme, postoji mnoštvo boja kojima možete postići vrlo intenzivan i zabavan izgled pisanica, neki se ipak okreću bojanju jaja prirodnim bojama.

Pisanice na prirodan način možete obojati ljuskama luka, kupusom ili kurkumom i tako dobiti smeđu, plavu ili žutu boju.

Bojanje jaja prirodnim bojama prilično je jednostavno pa vam u nastavku donosimo nekoliko savjeta kako to postići.

1. Bojanje jaja u luku

Jedna od najpopularnijih prirodnih boja za pisanice je ona od ljuski luka. Kuhanje jaja u vodi s ljuskama luka dat će im raskošnu, tamno crvenu, odnosno smeđu boju ovisno o tome koliko ljuski koristite i koliko dugo jaja ostavite u toj vodi.

Za bojanje jaja u luku trebat će vam:

– 3 šake ljuski luka

– 1 litra vode

– jaja

– ulje ili slanina

U lonac stavite jaja, dodajte ljuske luka i prelijte vodom. Ako koristite veliki lonac ili više jaja, povećajte količinu vode tako da prekrije jaja, a po potrebi i količinu ljuski.

Sve zajedno zagrijte do vrenja pa kuhajte na blagoj vatri još desetak minuta. Jaja izvadite iz vode, ohladite pa ih ulaštite s malo ulja ili masnijim dijelom slanine.

Ako želite da vaše pisanice obojane u luku imaju i neki uzorak, prije kuhanja na njih možete složiti razne biljke poput djeteline, lista peršina i slično te ih čvrsto zavezati u najlonke i tako kuhati.

2. Bojanje jaja u crvenom kupusu

Bojanjem u crvenom kupusu, dobit ćete plave pisanice, a ovisno o tome koliko dugo ih ostavite u obojenoj vodi, bit će svjetlije ili tamnije. Također, kako bi se boja na ovim pisanicama istaknula, preporuča se koristiti bijela ili što svjetlija jaja.

Za bojanje jaja u crvenom kupusu trebat će vam:

– 2 šalice nasjeckanog crvenog kupusa

– 2 šalice vode

– 1 žlica octa

U posudu stavite kupus i vodu pa zagrijte na srednje jakoj vatri do vrenja. Kuhajte između 15 i 30 minuta, ovisno o tome koliko intenzivnu boju želite.

Maknite s vatre i ostavite da se ohladi pa kupus ocijedite kako bi vam ostala samo obojena tekućina. U dobivenu tekućinu stavite žlicu octa te ju ulijte u posudu u koju ste stavili nekoliko prethodno kuhanih i ohlađenih jaja tako da ih u potpunosti prekrije.

Ako želite da vaše pisanice budu svjetlije, u vodi ih ostavite pola sata, a ako želite da budu tamnije, nekoliko sati pa čak i preko noći.

3. Bojanje jaja u kurkumi

Ako žutu boju pisanica želite postići na prirodan način, kurkuma je pravi izbor za to. S obzirom na to da je žuta svijetla boja, baš kao i s plavim pisanicama, preporuča se koristiti što svjetlija jaja.

Za bojanje jaja u kurkumi trebat će vam:

– 2 žlice kurkume u prahu

– 2 šalice vode

– 2 žlice octa

U posudi do vrenja zagrijte kurkumu i vodu i ostavite da kuha 20 minuta. Ohladite pa procijedite.

U dobivenu tekućinu dodajte ocat te ju ulijte u posudu u koju ste stavili nekoliko prethodno kuhanih i ohlađenih jaja. Tekućina ih mora u potpunosti prekriti.

Za što vibrantniju boju, pisanice u tekućini ostavite nekoliko sati ili čak preko noći.

Zaključak

Za bojanje jaja prirodnim bojama, postoje brojne metode za koje su potrebni sastojci poput ljuski od luka, kurkume te crvenog kupusa.

Kako bi boja na pisanicama koje su bojane prirodnim sastojcima bila što intenzivnija, preporuča se koristiti što svjetlija pa čak i bijela jaja. Također, za sjaj nakon bojanja, pisanice je potrebno ulaštiti s malo ulja ili masnijim dijelom slanine.


Reci što misliš!