Događaji

Proveden demonstracijski pilot u sklopu EU projekta SILVANUS

Proveden demonstracijski pilot u sklopu EU projekta SILVANUS

U Javnoj ustanovi Vatrogasni centar za edukaciju i tehnološki razvoj Split-Vučevica proveden je drugi Hrvatski demonstracijski pilot u sklopu EU projekta SILVANUS.

Cilj ovog projekta razvijanje je platforme za upravljanje šumama u svrhu sprječavanja i suzbijanja šumskih požara, a u projektu sudjeluje 49 partnera iz raznih zemalja, među kojima je i Hrvatska vatrogasna zajednica.
 
Ekstremni klimatski uvjeti stvorili su plodno tlo za sve ranije pojave požara kao i za sve dulje trajanje požarne sezone koju obilježavaju šumski požari koji zbog svoje siline predstavljaju sve veći rizik.
 
Predstavljanju projekta su nazočili vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije Ivan Kovačević te Krishna Chandramouli, glavni tehnološki menadžer projekta Silvanus.
 
Na pilot demonstraciji testirano je šest korisničkih proizvoda razvijenih na projektu: Silvanus mobilna aplikacija za dojavu požara od strane građana, aplikacija za utvrđivanje izbavnih puteva, detekcija vatre s pomoću IoT senzora, zemaljsko vozilo bez posade (robot) za gašenje požara, mobilni zapovjedni centar platforme Silvanus i propagator širenja požara EXUS.
 
Na samoj vježbi demonstrirano je gašenje požara koje je započelo dojavom kroz Silvanus mobilnu aplikaciju za dojavu požara od strane građana u Silvanus mobilni zapovjedni centar. U isto vrijeme kamere za detekciju požara, koje su također razvijene u projektu Silvanus, dojavljuju požar u Silvanus mobilni zapovjedni centar. Podatci o vremenskoj prognozi koriste se kako bi simulator propagacije požara razvijen u sklopu projekta Silvanus izračunao smjer kretanja požara. Sukladno dobivenim podatcima angažiraju se vatrogasne postrojbe s pripadajućim vozilima te jedno zemaljsko vozilo bez posade (robot) za gašenje požara. Robot se poveže s vatrogasnim vozilima te gasi požar, a cjelokupna situacija se motri iz zraka s dronovima, sve do završetka intervencije.

„Nastojali smo biti dobri domaćini, a ujedno smo prezentirali novi Centar VACETRAS. Korisnički proizvodi projekta Silvanus vrlo su zanimljivi i dobro je da imamo uvid u nove tehnologije koje možemo koristiti u vatrogastvu“, izjavio je vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije Ivan Kovačević.
 
“Hrvatska pilot demonstracija bila je veliki uspjeh jer smo imali prvu terensku integraciju Silvanus mobilnog zapovjednog centra s vatrogasnim zapovjednim vozilom Hrvatske vatrogasne zajednice. Zahvaljujući koordinaciji i organizaciji Hrvatske vatrogasne zajednice u provedbi ovog Silvanus pilota bliže smo završetku međunarodnih pilota u sklopu Silvanus projekta, a sljedeći pilot je u Grčkoj.”, kazao je Krishna Chandramouli, glavni tehnološki menadžer projekta Silvanus.
 
Provedbi pilota prisustvovali su projektni partneri iz Velike Britanije, Rumunjske, Poljske, Slovačke, Češke, Italije, Grčke, Cipra, Litve, Švedske i Hrvatske.

Za vrijeme održavanja pilota, Muzej hrvatskog vatrogastva postavio je u Vučevici izložbu o EU projektu Silvanus.
 
Više o projektu

EU projekt SILVANUS, imenovan po rimskom bogu šuma i neobrađene zemlje, okuplja stručnjake koji pomažu vlastima upravo u smanjenju rizika od šumskih požara procjenom bioraznolikosti i promicanju sigurnosnih propisa među lokalnim stanovništvom pogođenim šumskim požarima kroz razne kampanje koje imaju za cilj podizanje svijesti o odgovornome  ponašanju. 

Iznos EU projekt SILVANUS koji traje od 2021. do 2025. godine je 24.556.943,75 EUR, a iznos EU sufinanciranja iznosi 19.902.190,63 EUR, od čega Hrvatska vatrogasna zajednica ima na raspolaganju 162.000,00 EUR.


Reci što misliš!