Događaji

12. listopada

U Benkovcu se svečano obilježavaju obljetnice osnivanja 134. brigade i 134. domobranske pukovnije

U Benkovcu se svečano obilježavaju obljetnice osnivanja 134. brigade i 134. domobranske pukovnije

U organizaciji Koordinacije udruga proizišlih iz Domovinskog rata za područje Benkovca i ratnih zapovjednika brigadira Rodoljuba Barića i pukovnika Josipa Čerine, u subotu, 12. listopada održat će se svečano obilježavanje 33. obljetnice osnivanja 134. brigade i 30.

Obljetnice osnivanja 134. domobranske pukovnije Hrvatske vojske, ali i ustrojavanja 53. , 54. i 55. domobranske bojne, pod pokroviteljstvom Grada Benkovca.

Nakon gašenja brigade, u srpnju 1992. osnovane su domobranske bojne, a u kolovozu 1994. one su ušle u sastav pukovnije. Riječ je o hrvatskim braniteljima koji su upornom obranom obranili najplići dio bojišnice u Republici Hrvatskoj, prostor od Raštana Gornjih do Bile Vlake, širine 40 kilometara i dubine 5 - 8 kilometara, oko 250 četvornih kilometara prostora , naselja biogradskog i stankovačkog kraja i Jadransku magistralu.

Svečano obilježavanje početi će polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća za poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje, zatim Sveta misa za hrvatske branitelje. Središnji dio programa je Svečana akademija koja će se održati u Domu kulture Benkovac.

Nakon toga će biti druženje hrvatskih branitelja u aukcijskoj dvorani na sajmištu Benkovačko Selo. Za kraj svečanosti stavljena je premijera dokumentarnog filma „Sto Trideset Četvrta“ redatelja Jakova Đinđića.

Program obilježavanja

09:00 Polaganje vijenaca i paljenje svijeća za poginule , nestale i umrle hrvatske branitelje / Gradsko groblje
Benkovac
10 : 00 Sveta misa za za hrvatske branitelje / Crkva Male Gospe Benkovac
12 : 30 Druženje hrvatskih branitelja / Aukcijska dvorana sajmišta Benkovačko selo
18: 00 Premijera dokumentarnog filma „ Sto tridest četvrta „ Jakova Đinđića / Dom kulture Benkovac

-Obilježavanjem ovih obljetnica želi se sačuvati trajna uspomena na poginule i nestale hrvatske branitelje biogradskog i benkovačkog područja. Uvijek se sjećamo naših poginulih i nestalih hrvatskih branitelja koji su dali svoje živote za našu domovinu, koji su nam izvor snage i jakosti, da ih se uvijek sjećamo.

Zahvalni smo i hrvatskim braniteljima koji su preživjeli rat i njihovim obiteljima na žrtvi i doprinosu u Domovinskom ratu.

Srdačno i ponizno pozivamo članove obitelji poginulih i nestalih hrvatske branitelje na svečanost koja će se održati ove godine u Benkovcu, kazao je Josip Čerina član organizacijskog odbora.

Prema prikupljenim podacima na biogradsko - stankovačkoj bojišnici poginulo je devedest i jedan hrvatski branitelj , a njih više od dvjesto je ranjeno.


Reci što misliš!