Događaji

#zdravlje

Prva virtualna antistres ambulanta u Hrvatskoj

Prva virtualna antistres ambulanta u Hrvatskoj
Freepik

Prva javnozdravstvena virtualna antistres ambulanta počinje s radom u ponedjeljak, 7. listopada, provodit će grupni psihoterapijski tretman, a funkcionirat će kao video-platforma na Healthnet mreži, najavljeno je na zdravstvenom kongresu održanom za vikend u Novalji.

To je prva virtualna ambulanta na mreži koja služi isključivo za prijenos zdravstvenih podataka među ustanovama u Hrvatskoj i omogućava posve sigurnu komunikaciju između pacijenta i liječnika, izvijestio je pomoćnik ravnateljice za telemedicinu Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) Rikardo Protrka na kongresu “Zdravstvena zaštita na otocima i ruralnim područjima“ u Novalji na Pagu u organizaciji tamošnjeg Doma zdravlja dr. Ivan Pehovac.

Inicijativa za pokretanje virtulane ambulante nastala je za vrijeme epidemije covida kad se drastično povećala potražnja za telepsihijatrijskim uslugama u Hrvatskoj.

Protrka je pojasnio da se u početku telepsihijatrija provodila putem Microsoftove aplikacije Teams, no i da ona nije siguran kanal komunikacije pacijenta i liječnika.

“Htjeli smo stvoriti virtualnu ambulantu nalik nekom od alata za videokonferencije, kao što su Teams i Zoom Meetings. Napravili smo digitalnu platformu koja će u početku služiti isključivo psihijatrijskom dijelu telemedicine, a onda bismo to preslikali i na ostale virtualne ambulante gdje je potrebna komunikacija na daljinu pacijenta i liječnika”, rekao je Protrka predstavljajući novu aplikaciju koja će imati mobilnu i desktop verziju. 

Objasnio je da će pacijenti u virtulanu ambulantu ulaziti iz svoga doma, ali se neće moći uključivati samoinicijativno, već će dobiti iz bolnice link putem elektroničke pošte preko kojega će im biti omogućen pristup.

Svaki od pacijenata koji će sudjelovati u terapiji prethodno je fizički s uputnicom morao doći u Kliniku za psihijatriju na Vrapču i potpisati pristanak da se želi spajati u virtualni ambulantu. Medicinsko osoblje unosi podatke pacijenta u platformu, u njoj se kreira link koji pacijent dobiva elektroničkom poštom.

Klikom na link pacijent može ući u virtualnu ambulantu za grupnu terapiju koja će, po riječima Protrke, imati i čekaonicu. Zamišljeno je i da u virtualnu čekaonicu liječnik može izbaciti pacijenta koji eventualno “stvara nered”.

Grupni terapeut bit će fizički u Vrapču pred monitorom, a pacijenti će u svojim domovima sudjelovati u online terapiji.

Protrka je dodao da je to prva produkcija virtualne ambulante na kojoj  su informatičari radili godinu i pol dana.

Za razliku od Zooma ili Teamsa, u ovu aplikaciju pacijent ulazi sa svojim punim imenom i prezimenom te nema kontrolu nad kamerom i mikrofonom.

U početku će se virtualna ambulanta koristiti isključivo za psihoterapiju i psihijatriju, a plan je proširenje na endokrinologiju i opću medicinu.

 “Telemedicina povećava dostupnost zdravstvene skrbi u ruralnim područjima i na otocima. Omogućuje praćenje pacijenata na daljinu i olakšava pristup stručnim konzultacijama bez potrebe za putovanjem”, rekao je Protrka na kongresu održanom od 4. do 6. listopada pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva, Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, Grada Novalje, Ličko- senjske županije i HUP-a.


Reci što misliš!